Підставою такого рішення стало "неефективне здійснення досудового розслідування" / УНІАН

Перед своїм звільненням 29 серпня, у неробочий час від 18:00 до 19:00, тоді ще генеральний прокурор Юрій Луценко "вніс в ЄРДР дані у 20 кримінальних провадженнях та змінив орган досудового розслідування, забравши від слідчих Управління спеціальних розслідувань ГПУ", яким керує Сергій Горбатюк.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці Управління спеціальних розслідувань ГПУ у Facebook.

"Вчора, у Верховній Раді, вже колишній генеральний прокурор Юрій Луценко запевняв громадськість, що йому не соромно за свою роботу в прокуратурі. І це може бути правдою, оскільки, як кажуть: ні честі, ні гідності, ніякої совісті. Вже сьогодні, 30.08.2019, коли слідчі управління спеціальних розслідувань в робочому режимі намагались увійти в ЄРДР задля доступу до своїх проваджень, виявилося, що деякі слідчі позбавлені такої можливості. А виявляється, що вчора, вже після закінчення робочого дня, в період часу від 18 до 19 години, Юрій Луценко вніс в ЄРДР дані у 20 кримінальних провадженнях та змінив орган досудового розслідування, забравши від слідчих УСР", - ідеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожРябошапка назвав основний пріоритет Генпрокуратури на найближчі роки

В Управлінні спецрозслідувань додали, що "як зазначено в ЄРДР по кожному з 20 проваджень, підставою таких змін стала ч.5 ст. 36 КПК України, тобто неефективне здійснення досудового розслідування. І це в той час, коли по декількох провадженнях слідчими готувалися підозри, а матеріали цих проваджень, за звичкою, Луценко не вивчав".

В УСР також стверджують, що "у кримінальному провадженні за підозрою низки колишніх високопосадовців, президента та народних депутатів України в організації та голосуванні у незаконний спосіб за "диктаторські закони" 29.08.2019 заступником генерального прокурора Кізем С.М. без вивчення матеріалів кримінального провадження прийнято рішення про закриття провадження щодо Калєтніка І.Г. за відсутністю складу злочину в його діях".

Окрім того, Луценко визначив Матіоса керуючим заступником за роботою УСР.

"Ну, і вишенькою на торті став наказ Луценка, що надійшов до УСР також 30.08.2019, яким головного військового прокурора Матіоса А.В., при наявності у нього реального конфлікту інтересів, визначено керуючим заступником за роботою УСР. Щоб розуміти та контролювати інші кримінальні провадження, що ще залишилися в слідчих", - зазначили в Управлінні спецрозслідувань.

Як повідомляв УНІАН, 29 серпня президент України Володимир Зеленський підписав укази про звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора і призначення на цю посаду Руслана Рябошапки.