Рада передала на висновок КС закон про уповноважених ВР / фото УНІАН

Верховна Рада України включила до порядку денного сесії і направила на висновок Конституційного суду України президентський проект закону про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції України (щодо уповноважених Верховної Ради України) (№1016).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 298 із 393 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом у статті 85 Конституції встановлюється, що до повноважень Верховної Ради належить, серед іншого, призначення на посади та звільнення з посад уповноважених ВР за додержанням Конституції України і законів в окремих сферах; заслуховування їх щорічних доповідей про стан додержання Конституції України і законів у відповідних сферах.

Відео дня

Читайте такожВР направила до КСУ проект закону щодо ініціювання народом законопроектів

У статті 101 Конституції встановлюється, що парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Для здійснення парламентського контролю за додержанням Конституції України і законів в окремих сферах ВР може призначати уповноважених Верховної Ради, правовий статус яких визначається окремими законами.

Передбачається, що цей закон після його ухвалення набере чинності з дня його опублікування.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, "проблема реалізації прав та свобод людини і громадянина є без перебільшення найактуальнішою із соціальних проблем в Україні".

Читайте такожНардепи скерували до КС законопроект про право Зеленського призначати керівників НАБУ, ДБР та регуляторів

"Саме тому важливим є створення дієвого та ефективного механізму парламентського контролю за додержанням прав та свобод людини і громадянина в Україні. Очевидно, що одна посадова особа - уповноважений Верховної Ради України з прав людини, на яку на сьогодні покладена ця функція, не може ефективно виконувати належні їй повноваження", - йдеться у пояснювальній записці.

Як зазначив, представляючи законопроект, представник президента у Конституційному суді, депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський, уповноважений ВР з прав людини здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини.

"Разом з тим, практика сучасного життя свідчить, що в окремих сферах потрібні інші спеціалізовані уповноважені Верховної Ради, які б здійснювали так само парламентський контроль за додержанням законодавства в окремих сферах суспільних відносин", - пояснив він.

Веніславський як приклад назвав необхідність існування уповноважених ВР з прав дитини, з прав військовослужбовців, із захисту персональних даних.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня Верховна Рада прийняла закон про скасування депутатської недоторканності.