Володимир Цемах / REUTERS

Австралія розчарована тим, що фігуранта справи про катастрофу МН17 Володимира Цемаха було видано РФ в рамках обміну утримуваними особами за формулою "35 на 35".

Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Австралії Маріси Пейн, передає Українська правда.

"Уряд Австралії просив уряд України забезпечити, щоб Цемах залишався доступним для допиту слідчими Об'єднаної слідчої групи (JIT), включаючи федеральну поліцію Австралії, і висловлював глибоку стурбованість перспективою його включення до будь-яких списків на обмін полоненими", - йдеться в заяві.

Відео дня

"Ми визнаємо, що Україна зіткнулася з величезним тиском з боку Російської Федерації, щоб Цемаха було включено до списків цього обміну. ​​Однак забезпечити правосуддя над Цемахом буде складніше, якщо він перебуватиме в Росії. Це буде особливо розчаровуючим для сімей жертв катастрофи МН17", - заявила глава МЗС Австралії.

Пейн зазначила, що уряд Австралії вітає підтвердження від прокурора Нідерландів про те, що звільнення Цемаха не вплине на початок судового розгляду щодо чотирьох підозрюваних у справі МН17, який розпочнеться у березні 2020 року.

Читайте такожПрокуратура Нідерландів вимагає від Росії видати Цемаха

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки і 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Всі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень, серед них - і колишній зенітник "ДНР" Цемах.

СБУ затримала Цемаха наприкінці червня у місті Сніжному на тимчасово окупованій території Донецької області у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака "Боїнг-777" рейсу MH17.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття "Боїнга" і був свідком тих подій.

Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі у діяльності "ДНР" та в організації теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці провели з Цемахом необхідні слідчі дії. Також він зазначив, що обмін утримуваними особами з РФ міг зірватися через Цемаха.

Довідка УНІАН. За даними міжнародної Спільної слідчої групи, першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків. Суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" розпочнеться 9 березня 2020 року.