Рада зробила перший крок до реформування прокуратури / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні президентський проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури (№1032).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 287 із 386 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожНовий генпрокурор Рябошапка розповів, що обговорює на зустрічах із Зеленським

Відео дня

«Реформа органів прокуратури, яка відбулася з 2014 року з прийняттям нового закону про прокуратуру, не призвела до того, щоб прокуратура стала більш відкритою до професіоналів, які можуть на підставі своїх професійних знань, на підставі свого досвіду претендувати на зайняття керівних посад в органах прокуратури. Якщо навіть фахівець найвищого рівня бажає обіймати посаду в органах прокуратури, він змушений пройти з самих початків першочергових посад в органах прокуратури», - сказав, представляючи законопроект, народний депутат від «Слуги народу», представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський.

Крім того, зауважив він, у прокуратурі є два органи, які себе «дискредитували і показали свою повну нездатність забезпечити нормальне функціонування, підбір фаховий в органи прокуратури». За його словами, йдеться про Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів (КДКП) та Раду прокурорів.

«Цим законопроектом пропонується скасування військової прокуратури одночасно з наданням генеральному прокурору права створювати спеціалізовані прокуратури на рівні Офісу генерального прокурора, яким пропонується замінити Генеральну прокуратуру, на рівні прокурорів регіональних прокуратури та обласних прокуратур», - сказав Веніславський.

Він додав, що фактично пропонується змінити структуру органів прокуратури і тимчасово зупинити діяльність КДКП та Ради прокурорів. «Для того щоб генеральний прокурор своїми наказами визначав порядок відбору на ці посади, порядок притягнення до дисциплінарної відповідальності», - пояснив Веніславський і додав, що законопроект має забезпечити ефективнішу діяльність органів прокуратури.

Читайте такожРябошапка вважає, що в справах Майдану потрібно провести аудит ефективності розслідування

Як повідомляв УНІАН, 29 серпня президент Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури (№ 1032).

Законопроектом пропонується змінити вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора, перейменувати Генеральну прокуратуру на Офіс генерального прокурора та ліквідувати військові прокуратури.

Так, законопроектом планується встановити, що систему прокуратури України становлять Офіс генерального прокурора (нині - Генеральна прокуратура України); обласні прокуратури (нині - регіональні прокуратури); окружні прокуратури (нині - місцеві прокуратури); Спеціалізована антикорупційна прокуратура. При цьому з переліку вилучаються військові прокуратури.

Законопроектом передбачено, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин України, який, зокрема, має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менш як 5 років (нині - має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років).

Сьогодні, 10 вересня, на засіданні Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності ухвалив рішення рекомендувати парламенту ухвалити за основу та в цілому вказаний законопроект.

Учасники засідання зазначали, що ухвалювати законопроект пропонується з пропозиціями комітету. На засіданні комітету був присутній, зокрема, генеральний прокурор Руслан Рябошапка.