Нардепи направили законопроект на доопрацювання / фото УНІАН

Верховна Рада не підтримала в другому читанні і в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства" (реєстраційний номер 1009).

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення закону віддали свої голоси тільки 196 народних депутатів при необхідних мінімум 226.

Читайте такожРада ухвалила закон, яким передбачена можливість контрактної державної служби

Відео дня

Парламент 242-ма голосами відправив за направлення даного законопроекту на доопрацювання у профільний комітет.

Даним законопроектом передбачалося надати дозвіл Національному антикорупційному бюро України і Державному бюро розслідувань самостійно проводити "прослушку". Як відомо, на сьогодні це здійснюється тільки через Службу безпеки України.

Документ мав скасувати так звані «правки Лозового», що стосувалися терміни досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскаржувати повідомлення про підозру .

Змінами також передбачалося надати дозвіл слідчим і прокурорам призначати експертизи, а стороні захисту (адвокатам) – самостійно залучати експертів. Законопроектом скасовується державна монополія на експертизи у кримінальних справах.

Документом вносилися зміни до Кримінального процесуального кодексу України та пов’язані із цим зміни до законів «Про статус народного депутата України», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про судову експертизу», «Про радіочастотний ресурс України», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій»

Законопроектом передбачалося, що обшук чи огляд особистих речей і багажу, транспорту, житлового чи службового приміщення народного депутата, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також застосування інших заходів, що відповідно до закону обмежують права і свободи народного депутата, допускаються лише у разі, якщо генеральним прокурором або особою, яка виконує його обов’язки, погоджено вчинення такої дії і якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

Проект закону містить норму, згідно з якою скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови детективів НАБУ та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури може генеральний прокурор або особа, яка виконує його обов’язки, чи керівник САП.

Як повідомляв УНІАН, під час розгляду цього законопроекту на вечірньому засіданні кілька фракцій парламенту вимагали від голови Верховної Ради оголосити перерву.

Після оголошення Дмитром Разумковим півгодинної перерви, кілька десятків депутатів від «Слуги народу» зібралися біля президії парламенту і щось обговорювали зі спікером та першим віце-спікером Русланом Стефанчуком.

По тому, коли парламент продовжив свою роботу і відбувалося голосування за законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№1009), у сесійній залі виникла дискусія з приводу нерезультативного голосування.

Разумков буквально за кілька секунд перед висвітленням результатів голосування, які, як було зрозуміло, будуть негативними, зупинив голосування, але на табло вже висвітилося 196 голосів «за», а для ухвалення закону необхідно мінімум 226.

Одні депутати пояснювали, що у фракції «Слуга народу» не хочуть голосувати за закон, яким передбачено надати право НАБУ та ДБР на проведення негласних слідчих дій.

Інші заявляли, що нібито законопроект не підтримується провладною фракцією через дозвіл на проведення обшуків народних депутатів.