Джо Байден / REUTERS

Колишній віце-президент США та один із кандидатів на посаду президента від Демократичної партії Джо Байден закликав президента Дональда Трампа опублікувати розшифровку розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сторінці Байдена в Twitter.

Читайте такожТрамп через свого адвоката висував вимоги Зеленському - сенатор США

Відео дня

"Якщо повідомлення у ЗМІ правдиві, то справді немає меж у бажанні Трампа зловживати владою та принижувати нашу країну. Така поведінка особливо огидна, оскільки вона використовує зовнішню політику нашої країни і підриває нашу національну безпеку в політичних цілях", - йдеться в заяві.

За словами Байдена, Трамп використовує вплив та ресурси США для тиску на суверенну державу-партнера, котра досі зазнає прямого нападу з боку Росії - примушуючи Україну порушувати верховенство права і сподіваючись отримати з цього політичну вигоду.

"Дональд Трамп щонайменше повинен негайно опублікувати розшифровку згадуваної телефонної розмови, щоб американський народ міг дати свою оцінку, а також уповноважити офіс директора національної розвідки припинити засекречування та оприлюднити повідомлення інформатора Конгресу", - заявив Байден.

Нагадаємо, The Washington Post раніше повідомило, що розвідник написав скаргу на президента США Дональда Трампа після його телефонної розмови із лідером іноземної держави. Скарга стосувалася спілкування із закордонним лідером та "обіцянки", яку дав Трамп. Вона була настільки тривожною, що розвідник, який працював у Білому домі, звернувся до генерального інспектора розвідки.

Згідно з інформацією видання, за кілька тижнів до того, як була подана скарга, Трамп провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Сам Трамп спростовує абсолютно всі звинувачення. Президент США назвав це "фейковими новинами". Також Трамп зазначив, що не знає, про яку саме розмову йдеться. Він також ухилився і щодо відповіді, чи стосувався донос його розмови із президентом України Володимиром Зеленським.

Згодом міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заперечив, що президент США Дональд Трамп тиснув на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.