Сергій Лавров / REUTERS

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров порівняв окупацію сходу України з конфліктом у Боснії і закликав «почути» Донбас, а президента України Володимира Зеленського - виконати Мінські домовленості.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив на засіданні дискусійного клубу «Валдай».

«Нам кажуть зараз - не буде ніякого особливого статусу, незважаючи на «формулу Штайнмаєра». І ще кажуть нам вже з адміністрації Зеленського, що у нас буде зараз децентралізація, і в рамках цієї децентралізації Донбас отримає більше, ніж від Мінських угод», - сказав Лавров.

Відео дня

Він зазначив, що в Мінських угодах йдеться про те, що «українська сторона проведе децентралізацію по всій країні, в тому числі будуть узгоджені параметри цієї децентралізації з ОРДЛО».

Читайте такожКонфлікт на Донбасі – це ключ до поліпшення відносин Заходу і РФ - директор Центру Байдена

«Тобто, яка б там не була децентралізація, це не знаю, як інші області України, а ось ця частина України, ця частина Донбасу зобов'язана бути почута, і її позиція в цій децентралізації повинна бути врахована», - вважає Лавров.

При цьому очільник МЗС РФ обурився, «що час від часу в Україні лунають заяви про те, що не буде амністії, спеціального статусу не буде».

Лавров порівняв російську окупацію Донбасу з палестино-ізраїльським конфліктом,Боснією і Герцеговиною, Дейтонськими угодами, а також Косово, де є домовленість створити «спільноту сербських муніципалітетів Косова, де гарантуються мовні, релігійні та культурні права сербів».

«В Україні є сили, які цілком і повністю беруть під козирок і беруть приклад зі США, і те, що Мінські домовленості зараз піддаються випробуванням - їх хочуть ревізувати - для мене очевидно, але я сподіваюся, що щось сказав президент Зеленський про те, що він прихильний Мінським домовленостям. Це є позицією людини, який визначає зовнішню політику і є верховним головнокомандувачем в Україні», - додав Лавров.