Богдан Яременко / фото УНІАН

Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко не бачить причин хвилюватися через рішення голландського парламенту розслідувати роль України в катастрофі літака Malaysia Airlines рейсу MH17 над Донецькою областю у 2014 році.

Про це Яременко розповів у відео, опублікованому на його сторінці в Facebook, передає lb.ua.

"Мені здається, нам немає про що непокоїтися. Це допоможе всім встановити справедливість, зрозуміти і нарешті поставити крапку в тому, що в ті дні що би не робила Україна з точки зору рішення авіаційних органів, не це стало причиною катастрофи - не Україна запустила ракету і вбила людей", - сказав Яременко.

Відео дня

За його словами, Україна в той час діяла відповідно до рекомендацій ІКАО, частково закривши повітряний простір над зоною бойових дій для польотів цивільної авіації: з 1 липня - до ешелону FL260 (7900 метрів), а з 14 липня - до ешелону FL320 (9750 метрів).

Читайте такожМЗС Нідерландів про звільнення Цемаха: повідомлення з Києва викликають багато питань

"Реагуючи на випадки збиття військових літаків і авіаційної техніки російськими військами на Донбасі, Україна постійно підвищувала поріг, тобто ешелон, який можуть використовувати судна цивільної авіації, намагаючись реалізувати заходи гарантування безпеки", - нагадав Яременко.

Він додав, що повне закриття повітряного простору не є гарантією повної безпеки, адже якщо Росія додумалася відправити на Донбас "Бук", то цілком може застосувати і С-400 з дальністю ураження до 400 км і здатністю вражати цілі на висоті до 60 км. "Логіка, мовляв, закривши повітряні коридори над зоною конфлікту, ми б зробили повністю неможливою катастрофу, не зовсім правильна", - сказав Яременко.

Депутат повідомив, що це рішення голландського парламенту буде розглядатися на засіданні комітету у закордонних справах на засіданні в середу.

"Сьогодні ми будемо розглядати на комітеті рішення голландського парламенту. Я закликатиму до стриманості. Рішення парламенту Голландії, враховуючи що було кілька проєктів і обрали найделікатніший стосовно України, не дає підстав для криків, інсинуацій або нестриманої поведінки. Давайте будемо мудрими", - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, парламент Нідерландів підтримав пропозицію CDA (Християнсько-демократичної партії) щодо додаткового розслідування причин, за якими Україна не закрила повітряний простір над Донбасом під час бойових дій в 2014 році.

Довідка. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Читайте такожУ Bellingcat розповіли, як відбувалось розслідування збиття MH17

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" має розпочатися 9 березня 2020 року.