фото УНІАН

У "справі Гандзюк" докази щодо однопартійців колишнього президента Петра Порошенка Андрія Гордєєва і Євгена Рищука було вилучено не без участі Порошенко і лінія Гордєєва-Рищука залишилася не відпрацьованою.

Про це заявив батько Катерини Віктор Гандзюк в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

"На засіданні ТСК парламенту минулого скликання я публічно назвав імена трьох можливих замовників - Мангер, Рищук, Гордєєв. Але, на жаль, Гордєєв (екс-голова Херсонської ОДА - ред.) і Рищук (екс-заступник голови Херсонської ОДА - ред.) виявилися членами партії президента Порошенка. Відповідальні за організацію та проведення його виборчої кампанії в Херсонській області. Після моїх заяв стосовно цих людей навіть було проведено певні слідчі дії та обшуки. Вони навіть писали мені лист у Фейсбук, просили зустрітися. Але я ні з ким не мав наміру зустрічатися й написав пост, у якому попросив більше мене не турбувати, бо ні з ким і ні про не домовлятимусь. І ці люди зникли з мого життя. Але невдовзі з'явився Петро Олексійович, який захотів зі мною зустрітися. І наша зустріч відбулася в Одесі. У лютому", - розповів Віктор Гандзюк.

Відео дня

Читайте такожП'яний Рищук, якого пов'язують з убивством Гандзюк, побив депутата райради

"Ми говорили близько години. Я нагадав йому, що він позиціює себе як проєвропейський президент. Тому навряд чи слід забувати, що треба розслідувати роль його однопартійців - Гордєєва й Рищука - в цій історії. Що ми з ним - не судді й не прокурори, і тому необхідне чесне розслідування. Але він сказав, що наразі жодних доказів проти них немає. А якщо тільки вони з'являться, то він неодмінно очистить свою партію", - зазначив Гандзюк.

При цьому, за словами Гандзюка, "докази є на всіх".

"І на Мангера, і на Гордєєва, і на Рищука. Однак коли справа потрапила до Генпрокуратури, не без участі Порошенка докази зі справи щодо його однопартійців було вилучено. По суті, лінія Гордєєва-Рищука завдяки Петру Порошенку взагалі залишилася не відпрацьованою", - заявив батько вбитої активістки.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п'ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

6 червня суд оголосив їм вироки. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Васянович та Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Читайте такожНе вистачало політичної волі. Чи буде при новій владі отримана відповідь на питання: «Хто замовив Катю Гандзюк?»

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

19 червня батько вбитої активістки на своїй сторінці у Facebook опублікував відкритий лист, в якому попросив президента Володимира Зеленського про конфіденційну зустріч з ним та активістами руху «Хто замовив Катю Гандзюк?». Зеленський відповів на лист і погодився зустрітися.

29 липня батько Гандзюк повідомив журналістам про обнадійливу зустріч з президентом України: «У попереднього президента не вистачало політичної волі. Після зустрічі з новим президентом, думаю, що йому в цьому напрямку політичної волі вистачає».