Міжнародний суд ООН підтримав всі прохання України / фото: УНІАН

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, коментуючи рішення Міжнародного суду ООН, заявила, що Росія вперше в історії буде відповідати в суді за порушення міжнародного права і за порушення прав людини.

Про це вона повідомила на брифінгу після оголошення Міжнародним судом ООН рішення за позовами України проти Росії щодо порушення нею Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, яким суд заявив, що має юрисдикцію для розгляду цих позовів.

Читайте такожГаазький суд вирішить до Різдва всі процесуальні питання позову України проти Росії – Зеркаль

Відео дня

"Сьогодні суд повністю відхилив всі заперечення РФ... Це рішення дозволяє нам рухатися разом з судом далі і доводити всьому світовому співтовариству факти порушення РФ міжнародного права, порушення прав людини і всього того, що коїться в Україні у зв'язку з фінансуванням тероризму і расовою дискримінацією в Криму. Це перемога не тільки українців, це перемога не тільки верховенства права, це перемога здорового глузду...", - зазначила вона.

За словами Зеркаль, таке рішення суду доводить, що всі країни, незалежно від їхнього розміру чи ролі у Раді безпеки ООН, мають відповідати за порушення міжнародного права.

"І ми дуже раді, що суд підтримав всі прохання України, і ми рухаємося далі по повній програмі і в нас немає жодних обмежень... Росія вперше буде відповідати за порушення міжнародного права і за порушення прав людини. Це вперше в історії... Вони будуть відповідати в суді по всіх фактах і по всіх звинуваченнях, які представлені в українському меморандумі, включаючи MH-17", - наголосила заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй заявив, що має юрисдикцію розглядати позов проти Росії у відповідності із Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а також позов проти РФ через фінансування нею тероризму, відповідно до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.