На думку експерта, не можна проводити вибори одразу після відновлення контролю над ОРДЛО / фото dnews.dn.ua

Генеральний директор Міжнародного центру оборони і безпеки (ICDS) в Таллінні Дмитро Теперік вважає, що вибори на деокупованих територіях Донбасу можна проводити лише після реалізації протягом 5-6 років серед місцевого населення просвітницьких програм.

Таку думку він висловив в інтерв'ю УНІАН.

Читайте такожРосійський журналіст пояснив, чому Путін може піти на деескалацію на Донбасі

Відео дня

Коментуючи майбутню зустріч у «нормандському форматі», Теперік зазначив, що українським громадянам необхідно розуміти, з якими «картами» і планами президент Володимир Зеленський поїде на ці переговори.

«Зрозуміло, що, якщо один план не спрацює, має бути другий і третій. На які поступки готова йти українська сторона, і чому вона взагалі повинна на них йти ... », - додав він.

При цьому експерт зазначив, що умови, які висуває РФ з приводу Донбасу, на даний момент Україна невигідні.

«Безумовно, має бути відновлений суверенітет і територіальна цілісність, взято контроль над кордоном. Але тут питання в деталях. Виникає питання амністії або не амністії учасників подій на Донбасі, як проходитиме «денацифікація» окупованих територій, як можна буде відрізнити тих, хто активно співпрацював з режимом окупантів, хто співпрацював неактивно, але змушений був це робити, а хто взагалі не співпрацював ... Це потрібно буде зробити», - вважає Теперік.

«Вибори я б в жодному разі не проводив відразу після відновлення контролю над кордоном на Донбасі. Їх проведення можливе після 5-6 років конкретних освітніх та просвітницьких програм. Потрібно зрозуміти і дослідити настрій суспільства і в який бік його доведеться перетворювати, тому що, зрозуміло, що останні 5 років наполегливого промивання мізків і пропаганди не минули безрезультатно ... У цьому плані, я вважаю, на ті умови, які висуває Росія, немає сенсу погоджуватися, якщо є розуміння того, що необхідно повернути до складу України не стільки території, скільки людей», - резюмував Теперік.

Як повідомляв УНІАН, зустріч глав держав «нормандського формату» запланована на 9 грудня.