Голова СММ ОБСЄ Яшар Халіт Чевік / фото facebook.com/oscesmm

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік назвав обнадійливими домовленості лідерів "нормандської четвірки".

Як йдеться у повідомленні на сайті ОБСЄ, 12 грудня голова СММ звернувся до Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Зокрема, він зазначив, що підтверджена на саміті "нормандської четвірки" в Парижі відданість досягненню повного та всеосяжного припинення вогню на сході України до кінця 2019 року обнадіює.

"Прогрес на місцях відчутний. Завдяки роботам, виконаним на мосту біля Станиці Луганської та в прилеглих районах, були покращені умови для тисяч мирних жителів, які перетинають лінію зіткнення щодня", - заявив Чевік.

Він нагадав, що "із ділянок розведення в районах Золотого та Петрівського були відведені сили та засоби, і місія відзначила зусилля з розмінування та демонтажу фортифікаційних споруд".

Також Чевік заявив, що завдяки посиленій присутності, моніторингу, звітуванню та сприянню налагодженню діалогу місія є невід’ємним елементом, який забезпечує досягнення прогресу.

Читайте такожМодернізація Мінських угод. Чи зможе "мертвий документ" запрацювати

Як повідомляв УНІАН, за результатами "нормандського саміту" 9 грудня в Парижі лідери України, Німеччини, Франції та Росії узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу "всіх на всіх" починаючи з "усіх встановлених на всіх встановлених".

Лідери країн "нормандської четвірки" підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування.

Крім того, сторони зацікавлені в досягненні домовленостей у рамках "нормандського формату" і ТКГ щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

Вони вважають за необхідне інкорпорувати "формулу Штайнмаєра" в українське законодавство за версією, узгодженою "нормандською четвіркою" і ТКГ.