Президент Франції пообіцяв сприяти всебічному розслідуванню катастрофи / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном.

Про це повідомляє Офіс президента України.

Читайте також"Наполягаємо на цілковитому визнанні вини": Зеленський відреагував на зізнання Ірану про збиття українського літакаЗазначається, що Зеленський подякував французькому колезі за співчуття у зв’язку з катастрофою літака в Ірані.

Відео дня

При цьому глави держав домовилися про залучення французьких фахівців до розшифровки «чорних скриньок» збитого літака.

Еммануель Макрон пообіцяв сприяти всебічному розслідуванню катастрофи та притягненню до відповідальності винних у цьому злочині.

Він повідомив, що Франція вже розпочала формальну процедуру започаткування відповідного міжнародного розслідування в ІСАО (Міжнародній організації цивільної авіації).

Лідери двох країн також обговорили подальші кроки на виконання домовленостей, досягнутих у рамках саміту в «нормандському форматі» 9 грудня 2019 року в Парижі. Володимир Зеленський поінформував президента Франції про актуальну безпекову ситуацію на Донбасі. Глави держав домовилися продовжити двосторонній діалог.

Крім того, сторони домовилися про тристоронній дзвінок у форматі Україна – Франція – Німеччина найближчим часом. Також Еммануель Макрон погодився відвідати Київ на запрошення Зеленського.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.