Ілюстрація REUTERS

Українські експерти, які розслідують катастрофу українського літака в Ірані, діють відповідно до міжнародних конвенцій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в коментарі журналістам повідомив державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць.

Читайте такожПристайко: збиття українського літака – це відповідальність уряду Ірану

Відео дня

Він зазначив, що статус українських експертів не потребує ніякого уточнення.

«Є Чиказька конвенція, а до неї є додаток 13, який чітко регулює порядок розслідування авіаційних катастроф. І оскільки авіакатастрофа сталася на території Ірану, то роль лідера у проведенні цього розслідування чітко закріплена за Іраном», - заявив Заяць.

За його словами, Україна як держава, яка постраждала, через декілька годин після цього інциденту направила до іранської сторони офіційний запит, щоб українську сторону допустили до проведення розслідування.

Держсекретар МЗС зазначив, що іранська сторона невідкладно дала допуск.

За його словами, українська експерти мають «абсолютно легальний статус - все, що вона (українська група - УНІАН) робить, це є офіційно, це не є самодіяльністю і всі ті дії, які вживаються іншими експертами під час перебування в Тегерані, вони процесуально є вагомими».

Заяць нагадав, що у групу входило більше 40 представників з 12-ти державних органів, а сьогодні частина з них повертається до Києва. «Залишаються судмедексперти та інші колеги, які ще там потрібні», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Вночі 9 січня до Ірану вирушив літак транспортної авіації Збройних сил України із 45 фахівцями різних галузей, які будуть залучені до з’ясування обставин катастрофи літака авіакомпанії МАУ, що сталася 8 січня в аеропорту Тегерана, та ідентифікації тіл загиблих.

До складу оперативної групи увійшли представники Держслужби з надзвичайних ситуацій, міністерств оборони, закордонних справ, внутрішніх справ, СБУ, РНБО, Державіаслужби, Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Сьогодні, 13 січня, в Україну з Ірану повертається частина українських фахівців, які працювали на місці падіння літака Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752.