Ілюстрація / REUTERS

Майже 60 народних депутатів України взяли участь у менше ніж половині голосувань під час другої сесії Верховної Ради IX скликання.

Як передає кореспондент УНІАН, на брифінгу представники Комітету виборців України оприлюднили дослідження про підсумки роботи другої сесії ВР IX скликання.

У КВУ зазначають, що за період з вересня 2019 року по січень 2020 року відбулося 58 пленарних засідань і 1814 голосувань.

Відео дня

При цьому зазначають, що в парламенті є 58 народних депутатів, які взяли участь у менше ніж половині голосувань за сесію. Зокрема, чотири народні депутати пропустили 90% голосувань: Антон Яценко (депутатська група «За майбутнє») взяв участь в 4% голосувань, Вадим Столар (ОПЗЖ) - 7%, Юрій Солод (ОПЗЖ) - 7%; Андрій Деркач (позафракційний) - 8%.

Аналітик КВУ Денис Рибачок зазначив на брифінгу, що хоч в парламенті з листопада запроваджено штрафи для депутатів, які не голосують в певній частині прийняття рішень на пленарних засіданнях, але це не вирішує проблеми. «В нас тут немає якогось оптимістичного прогнозу, тому що, як правило, подібні речі на ситуацію жодним чином, на жаль, не впливають. Тому що депутати, які не голосують, грубо кажучи, для них 20 тисяч на місяць - це не та ціна питання, за яку вони почнуть голосувати… Це часто досить заможні люди, для яких фінансові стимули не є мотиватором, який змусить їх голосувати, тому навряд чи такі кроки ВРУ завершаться справді якимось значним прогресом», - вважає він.

Читайте такожУ КВУ назвали найпопулярніші країни для "політичного туризму" нардепів

Водночас, як свідчать дані дослідження, 28 народних депутатів взяли участь у 95% голосувань і більше голосувань.

У КВУ зауважують, що найвищі показники голосувань у народного депутата з фракції «Слуга народу» Олега Воронька - він брав участь у 99,39% голосувань.

За даними КВУ, найчастіше за прийняті закони у ВР голосували народні депутати з фракції «Слуга народу», «як правило, кнопку «за» натискали 227 нардепів фракції, або 91% від її складу».

При цьому у дослідженні підкреслюється, що «однак третина законів все ж не були б прийняті, якби врахувалися лише голоси депутатів «Слуги народу», тобто, за них віддали голоси менше 226 народних депутатів з фракції. На другому місці за підтримкою прийнятих законів - фракція «Голос» ( 67% голосували за прийняті закони), а на третьому - новостворена група «Довіра» (63%).

Нижчі показники підтримки прийнятих законів у «Європейської солідарності» - 49%, групи «За майбутнє» - 48%, ВО «Батьківщина» - 39%. При цьому майже не підтримували ухвалені закони депутати з фракції «ОПЗЖ» - 21% депутатів. Водночас фракція «ОПЗЖ» майже в повному складі проголосувала за закон, який продовжує дію особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО.