REUTERS

Присутність ООН в Україні може бути не лише у формі миротворців.

Про це заявив в ексклюзивному інтерв’ю «Голосу Америки» заступник міністра закордонних справ України з міжнародних організацій Сергій Кислиця. За його словами, зараз сторони обговорюють альтернативні форми співпраці.

Читайте такожПорошенко заявив, що Україна має право запросити миротворців на Донбас

Відео дня

«Процес перемовин триває, всупереч заявам, що лунають з Москви. На сьогодні це питання в ООН не закрите. Перемовини ведуться на всіх рівнях, на рівні президента, на рівні міністра закордонних справ, я також маю зустрічі у штаб-квартирі ООН. Обговорюємо також інші форми присутності ООН в Україні для посилення допомоги нам у вирішенні проблем, які виникли через війну з РФ».

Заступник глави українського МЗС зазначив, що попри опір Росії перемовний процес триває: «Навіть за найбільш оптимальних сценаріїв, розгортання місії, навіть коли є згода усіх членів Ради Безпеки, це питання щонайменше півроку. Зараз ми – на другому місяці переговорів з ООН».

При цьому українська сторона, каже дипломат, не може закривати очі на реалії роботи Організації об’єднаних націй, за яких Росія лишається постійним членом Ради Безпеки ООН, а відтак має право заблокувати ухвалення мандату про розгортання місії.

«Але в цьому випадку хай Росія пояснює, чому вона проти того, щоб миротворці ООН знаходились в Україні і допомагали Україні та міжнародному товариству покласти край цій війні», – сказав Сергій Кислиця.

Пан Кислиця песимістично дивиться на варіант повторення так званого «корейського сценарію», за яким рішення ухвалюється Генеральною Асамблеєю ООН в обхід Ради Безпеки.

«На мою особисто приватну думку, це лише у підручниках ООН так пишеться. Насправді, навіть якби Генеральна Асамблея ООН ухвалила таке рішення, це не скасувало б статут ООН, за яким лише рішення Ради Безпеки мають обов’язковий характер. А рішення, які ухвалює Генеральна Асамблея, є рекомендацією».

Читайте такожТуск заявив, що в Європі не розглядають відправку миротворців на Донбас

Заступник міністра закордонних справ нагадав також, що мандат місії ОБСЄ поширюється і на Республіку Крим. Чому Росія не пускає туди спостерігачів, Сергій Кислиця має своє пояснення.

«На сьогодні лише комісар Ради Європи з прав людини мав можливість відвідати Крим. На жаль, всі наші інші зусилля і зусилля інших організацій потрапити в Крим не мали успіху. Для Росії є неприйнятними позиція і ОБСЄ, і ООН і Ради Європи, які не визнали, не визнають і не мають наміру визнавати окупацію Криму. Це одна з причин, чому Кремль не дозволяє представникам міжнародних організацій відвідувати Крим», – зазначив дипломат.