Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні / фото УНІАН

Моніторингова місія ООН з прав людини закликає українську владу утриматися від встановлення непотрібних обмежень для роботи медіа.

Як повідомляється на сторінці місії ООН у Facebook, запровадження кримінальної відповідальності за розповсюдження дезінформації може призвести до переслідування журналістів.

Читайте такожЗа дезінформацію не саджатимуть, а відправлятимуть на громадські роботи - Бородянський

Відео дня

"Ми поділяємо обурення медіа-спільноти та громадянського суспільства щодо того, що нинішній проект закону про дезінформацію не відповідає міжнародним стандартам прав людини, може підривати свободу ЗМІ та призвести до самоцензури. Спроба запровадити кримінальну відповідальність за розповсюдження дезінформації може призвести до переслідування журналістів просто за те, що вони виконують свою роботу", - йдеться в повідомленні.

В ООН також закликають українську владу утриматися від створення органів, відповідальних за моніторинг та фільтрування контенту.

"Боротися з дезінформацію та фейками необхідно, але не за рахунок обмеження свободи медіа. Закликаємо Міністерство культури, яке розробило цей перший проект закону, дотримуватися міжнародних стандартів прав людини, продовжити публічне обговорення та забезпечити його відкритість та інклюзивність", - додали в місії ООН з прав людини.

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня Міністерство культури, молоді та спорту опублікувало основні положення законопроекту про протидію дезінформації.

Проект передбачає запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за дезінформацію. Зокрема, пропонується встановити різні розміри штрафів за поширення дезінформації за умов добровільного спростування та за його відсутності. Також передбачена кримінальна відповідальність.

Обговорення документа триватиме місяць, після чого відбудеться розгляд урядом і Верховною Радою.