Реджеп Таїп Ердоган та Володимир Зеленський / REUTERS

Україна і Туреччина домовились спільно боротися з організацією проповідника Фетхуллаха Гюлена, яка, за твердженням турецької влади, підозрюється у спробі вчинення державного перевороту 15 липня 2016 року.

Читайте такожТрамп допустив екстрадицію Гюлена до Туреччини

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган заявив на спільній з президентом України Володимиром Зеленським прес-конференції у Києві.

Відео дня

«Ми розглянули питання безпеки і боротьби з терористичною організацією FETO (пов'язана з проповідником Фетхуллахом Гюленом, мешкає у США - УНІАН). Ми домовились і побачили, що повністю збігаються наші думки в такій необхідності», - сказав Ердоган.

Своєю чергою, Зеленський зазначив, що сьогодні в рамках переговорів було приділено багато часу стосовно заборони організації, пов'язаної з проповідником Гюленом, і яка має відношення до деяких навчальних закладів в Україні.

«Говорили дуже детально. Я знаю, що це питання уже було на порядку денному між Україною і Туреччиною. Багато років воно не вирішувалось. Сьогодні я отримав дуже детальні речі, дуже детальні факти від президента Ердогана. Навіть скажу вам відверто - є різні прізвища. Усю цю інформацію я вже передав нашому керівнику Служби безпеки України, який повинен цим питанням займатися», - сказав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 15 червня 2016 року в Туреччині було вчинено спробу державного перевороту. Група військових проголосила, що «цілковито» взяла владу в свої руки та заявила про запровадження воєнного стану і комендантської години. У відповідь президент Ердоган закликав людей виходити на вулиці, турки масово вийшли на вулиці проти військових, які намагалися здійснити державний переворот.

За різними даними, загинуло від 248 до 268 осіб. Після придушення путчу Ердоган назвав його головним змовником Фетхуллаха Гюлена – свого давнього опонента.

Сам Гюлен, який мешкає у США, категорично заперечує свою причетність до цих подій. Тим не менш турецька влада вимагає його екстрадиції на батьківщину і називає його лідером терористичної організації.