Денісова розповіла подробиці другого етапу обміну на Луганщині / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла подробиці другого етапу обміну на Луганщині.

У своєму Телеграм-каналі вона повідомила, що другий етап процесу звільнення відбувся біля смт Щастя, було повернуто 11 наших громадян.

Читайте такожРозпочався обмін з "ЛДНР" утримуваними особами: Україна повертає 19 своїх громадян

Відео дня

Серед них: Віталій Желдак – відносно якого до Денісової зверталася його мати у вересні 2019 року з проханням врятувати сина. Він був засуджений так званим «верховним судом ЛНР» та незаконно утримувався у Слов’яносербскій виправній колонії Луганської області.

Олександр Табачний – інвалід та ветеран МВС України, один з найстарших, хто потрапив у полон та з 2019 року перебував на тимчасово окупованій території Луганської області у Луганському СІЗО. Його дружина, як тільки їй стало відомо про затримання чоловіка, написала Денісовій звернення, після чого почався процес його звільнення.

Алевтина Попова, яка незаконно утримувалася з 2018 року у виправній установі у тимчасово окупованому Луганську. Вона була засуджена так званим судом «ЛНР» за «державну зраду». У 2019 році її батько звернувся до омбудсмена з проханням допомогти повернути доньку додому.

Читайте такожОбмін полоненими на Донбасі: до України з ОРДЛО повернулися 20 бранців (список)

Сергій Русінов - наймолодший серед громадян України, який повернувся на підконтрольну Україні територію. Він був затриманий силовиками так званої «ЛНР» у 2018 році через те, що в соціальних мережах закликав до єдності України та засуджував діяльність незаконних збройних формувань так званої «ЛНР». Український патріот був засуджений до позбавлення волі з відбуттям покарання у Слов’яносербській виправній колонії. Його родичі залишилися на тимчасово окупованій території Луганської області, через що не можуть йому допомагати. Але люди, які добре його знають та готові підтримати, звернулися до Денісової з проханням передати Русінову допомогу для швидшої адаптації у мирному житті.

Омбудсмен привітала усіх зі звільненням.

«Мною було передано у Центр звільнення заручників при СБУ понад 80 звернень родичів та близьких наших громадян з проханням їх звільнити», - додала вона.

Денісова наголосила, що Україна продовжує боротьбу за всіх українців, які ще очікують на своє звільнення. «Кожен з вас в пріоритеті», - запевнила Денісова.