Затори на в'їзді до столиці / фото - Facebook Олександра Ткаченка

Народний депутат України Олександр Ткаченко дійшов висновку, що останні заходи щодо вимірювання температури на в’їздах до Києва введені для того, аби показово створити видимість роботи.

Читайте такожКопи чергують на десяти блокпостах при в'їзді до Києва (фоторепортаж)Свою думку з цього приводу він написав на сторінці в Facebook.

За його словами, розпорядження про створення КПП і обов'язкового вимірювання температури на в'їздах до столиці були прийняті ще в кінці березня, але особливо не виконувалися.

Відео дня

«Тепер, через 22 дні нам раптово повідомляють, що на в’їзді в Київ будуть обов’язково вимірювати температуру. Чому зараз? Чому тоді, коли країни Європи відмовляються від температурного скринінгу, як неефективного, і дослідження це підтверджують?» – зазначив він.

Втім, як зазначив Ткаченко, він вирішив власними очима подивитися, як це працює у Києві.

«Рух дозволено по одній полосі. З усіх машин, які я бачив до нас і за нами, – перевірили дві. Однак, деякі такі, що через скло було явно видно більше трьох осіб в салоні – були пропущені без жодних оглядів. У тому числі і про мікроавтобуси. У чому сенс цієї операції – не зрозуміло. Та й взагалі: як потрібно перевіряти машину, щоб побачити такі симптоми як «кашель, задишка, втома» на відміну від просто «симптомів ГРВІ»?» – задався він питанням.

При цьому депутат нагадав про журналістські розслідування, які довели, що термометри відкалібровані недостатньо коректно і, в більшості випадків, показують занижену температуру.

«Також пропускають вибірково – з температурою 37,2 можуть пропустити, а можуть –  відправити на самоізоляцію. Не кажучи вже про те, що інфрачервоні термометри вимірюють поверхневу температуру тіла, а не внутрішню. Тобто ті чи інші показники при скринінгу не можуть констатувати наявність будь-якої хвороби у людини. А ми вже знаємо, що різниця в півградуса (37,5 vs 38) призведе до радикально різних сценаріїв», – зазначив депутат.

«Напрошується висновок, що всі ці заходи введені для того, аби показово створити видимість роботи для промокампанії про «не шастать». Попри величезний ресурс, що задіяний для провадження цього обмеження, ефективність від нього у реальній боротьбі з поширенням пандемії навряд чи хтось зможе простежити. А ще хочеться запитати у міської влади, невже вони не змогли знайти більш раціонального способу витрачати знову та знову гроші самих киян?» – підсумував Олександр Ткаченко.

Раніше УНІАН повідомляв, як на в'їздах до Києва через нові КПП утворюються затори.