Посол Литви запевнив, що зміна формату переговорів - виключно справа України / Фото УНІАН

Про це посол Литовської Республіки в Україні Маріус Януконіс сказав під час дискусійного клубу "Роль Литви у відносинах Україна-Євросоюз".

Дипломат вважає Мінський процес важливим, тому що це є дипломатичною частиною розв'язання конфлікту. "Ми розуміємо, що ведення переговорів є кращим варіантом, ніж війна, тому ми вважаємо, що цей процес треба продовжувати", - сказав Януконіс.

При цьому він заявив, що питання зміни переговорного формату щодо урегулювання ситуації на Донбасі дуже залежить від українських високопосадовців і лідерів.

Відео дня

"Ми знаємо, що відбуваються дискусії, що існують інші можливі формати для переговорів. Лунають голоси, що ці формати можуть бути розширеними шляхом залучення Сполучених Штатів та Європейського Союзу, але це залежить від української влади", - наголосив Януконіс, пояснивши, що українська влада сама повинна прийняти рішення, який формат є кращим, і який формат є більш ефективним.

Читайте такожЛитва навчить українських військових особливостям ведення війни в містах

Водночас він висловив занепокоєння процесом впровадження Мінських угод, тому що виведення російських військ з Донбасу або відведення важкого озброєння від лінії розмежування не відбувається.

Також, дипломат завірив, що Литва у відносинах з Україною залишається хорошим другом та партнером, надаючи підтримку у багатьох питаннях спільної взаємодії. Януконіс підкреслив, що події в Україні мають прямий вплив на країни Балтії, і Литва із занепокоєнням сприймає події, які відбуваються в Україні.

"Україна відстоює європейські цінності, і в той же час, я вважаю, що ці цінності є універсальними. Ці переконання, європейські переконання про цінності стали каталізатором до змін під час подій на Майдані або Революції гідності, і ми розуміємо, що якщо Україна зазнає невдачі у цій боротьбі (проти російської агресії), це буде мати більш далекосяжні наслідки, не тільки для України, але також і для Європи. Я думаю, це будуть більш значні наслідки, ніж грецька криза", - наголосив посол.

Читайте такожЛитва є відданим союзником України у відновленні її суверенітету – Лінкявічюс

На його переконання, анексія Росією Криму створила дуже небезпечні передумови щодо фундаментальних принципів міжнародного права та існування міжнародно визнаних кордонів у Європі, встановлених міжнародними договорами та принципами.

Як повідомляв УНІАН, президент Польщі Дуда нещодавно заявив про свою зацікавленість введення нового формату переговорів щодо врегулювання ситуації в Україні, зокрема, долучити до переговорів з Росією США та сусідні з Україною держави.

Також Дуда висловив думку, що у переговорах повинна брати участь глава дипломатії Європейського Союзу Могеріні.

Раніше посол США в Росії Джон Теффт заявляв, що президент США Барак Обама готовий взяти участь у роботі «нормандської четвірки» щодо врегулювання ситуації на сході Україні в разі отримання відповідного запрошення.