Фото УНИАН

Як повідомили УНІАН у МЗС Росії, про це він заявив на засіданні Постійної ради ОБСЄ щодо ситуації в Україні та необхідності виконання Мінських домовленостей у Відні.

"Мінський "Комплекс заходів" - це основа мирного процесу через прямий діалог сторін українського конфлікту. Він задає рамки сталого врегулювання кризи, визначає принципи збереження Донецької та Луганської областей у складі України з конституційними і законодавчими гарантіями забезпечення прав народу Донбасу. Спроби дискредитувати "Комплекс заходів", зруйнувати або змінити переговорний формат і наглядовий механізм призведуть до подальшої дестабілізації ситуації, яка не відповідає інтересам ні народу України, ні її сусідів", - сказав Лукашевич.

При цьому він заявив, що "перш ніж говорити про повернення українській владі контролю над кордоном, необхідно завершити всі передбачені в Мінську політичні перетворення".

Відео дня

Він запропонував українській стороні не нагнітати істерію навколо доступу Спостережної моніторингової місії ОБСЄ до кордону.

Читайте такожУ Росії розповіли, як Україна може повернути контроль над кордоном на окупованому Донбасі

На його думку, спостерігачі їздять туди регулярно. 12 лютого вони відвідали КПП «Червонопартизанськ» Луганської області, 14 лютого - «Маринівку» і «Успенку» на території під контролем збройних формувань окремих районів Донецької області України.

"Нічого незвичайного на кордоні місія жодного разу не помічала", - сказав він.

У той же час, Лукашевич зазначив, що за сприяння представника ОБСЄ в рамках підгрупи Контактної групи робота над узгодженням модальностей місцевих виборів триває.

"Питання в тому, чи зможе Верховна Рада України надати силу закону цим домовленостям, якщо вони все-таки будуть вироблені. Судячи з розкладу сил в українському парламенті, виникають великі сумніви", - вважає постпред РФ.