Олег Сенцов і Володимир Кольченко / REUTERS

Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов.

Читайте такожПутін про перегляд російського "вироку" Сенцову: потрібно, щоб "дозріли відповідні умови"

"Це "громадянство" було примусово нав'язане усім кримчанам одночасно з анексією Криму. Обидві ці дії Росії є нікчемним за міжнародним правом", - йдеться у його повідомленні.

Відео дня

Пєтухов запевнив, що Україна буде домагатися повернення політв'язнів через міжнародні організації, що мають вплив на Росію, а також у рамках позовів, поданих до Європейського суду з прав людини.

Довідка УНІАН. Українського режисера Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові.

Обидва вину не визнали. В грудні 2014 року в Генпрокуратурі Росії заявили, що Сенцов і Кольченко є громадянами РФ, оскільки після анексії півострова вони не висловлювали бажання зберегти інше громадянство.

Міністерство юстиції України звернулося із запитом до Росії про передачу Сенцова і Кольченка як громадян України, проте Росія відмовила в їхній екстрадиції.

facebook.com/sergiy.petukhov
facebook.com/sergiy.petukhov