Правоохоронці заявили, що за сьогоднішньою акцією

Правоохоронці встановили учасників та організаторів провокаційної акції з перекриттям траси на українсько-польському кордоні Львівщини, яка відбулася сьогодні вранці біля села Гряда.

Як передає кореспондент УНІАН про це заявив сьогодні під час спільного брифінгу з головою Львівської ОДА Олегом Синюткою та начальником СБУ у Львівській області Віктором Андрейчуком начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерій Середа.

Однак, Середа відмовився назвати їх, посилаючись на те, що наразі проводяться слідчі дії з метою встановлення всіх причетних до організації провокації, наголосивши, що «поляків там не було».

Відео дня

Читайте такожУчасникам акції з перекриття траси поряд з польським кордоном платили по 100 гривень - депутат

За словами очільника поліції, участь в акції брала молодь з Львівщини, серед яких навіть були школярі віком 13-14 років.

«Поляків там не було. Серед учасників акції були наші «клієнти», які схильні до вживання наркотичних речовин, а також діти 13-14 років, львівські школярі. Зараз ми встановлюємо всі особи учасників. Думаю, будуть вжиті відповідні заходи щодо керівництва навчальних закладів – чому діти були не на навчанні, а посеред поля. Завданням тих, хто стоїть за акцією, було зробити «картинку для ЗМІ», аби впливати на психологію людей в Росії, Білорусі, Молдові та Польщі», – зазначив Середа.

Він також зазначив, що за даним фактом буде відкрито кримінальне провадження за ст. 161 КК України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії).

У свою чергу начальник управління СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук зазначив, що нинішні події на Львівщині правоохоронці пов’язують з подіями у Луцьку, де вночі розстріляли Генконсульство Польщі.

«Маємо паралель: вночі був постріл у Луцьку, одночасно відбулась спроба зробити пропагандистку подію на Львівщині», – сказав Андрейчук.

Зі його слів, за сьогоднішньою акцією «стоять російські спецслужби».

Про «російський слід» цієї провокації також сказав під час брифінгу голова Львівської ОДА Олег Синютка.

«Сьогодні ми стали свідками провокативних дій з боку спецслужб країни-агресора, щоб розхитати та дестабілізувати економіко-політичну ситуацію на теренах Західної України. Але завдяки злагодженим діям українських спецслужб та правоохоронців, ми змогли не лише локалізувати цю подію, але й виявити замовників та організаторів», - заявив Синютка.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні поліція затримала і доставила до Жовківського відділення поліції для встановлення особи 80 людей, які сьогодні вранці приймали участь в акції перекриття руху транспорту поблизу українсько-польського кордону. На трасі близько 200 осіб з плакатами українською та польською мовою, зокрема, провокативними, перекривали рух транспорту і палили шини на автодорозі.