СБУ назвали причину вчорашніх обшуків / УНІАН

В СБУ підтвердили, що проводили обшуки у компаніях «Укргазвидобування» та Dragon Capital, які є користувачами спеціального програмного продукту, що дозволяє дистанційно контролювати закриту інформацію. Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу сказав начальника апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

Читайте такожСБУ викрила схему фінансування "ДНР", до якої причетний екс-посадовець часів Януковича і його донька

За його словами, компанія-розробник цієї програми співпрацює з ФСБ РФ.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, вчора, 26 квітня, Служба безпеки України провела обшук в офісі інвестиційної компанії Dragon Capital з наміром вилучити комп'ютерну техніку через нібито незаконного використання програмного забезпечення.

За інформацією компанії, програмне забезпечення, офіційно придбане в 2015 році в українській компанії для використання як система контролю робочого часу, в 2016 році було визнано спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації" на підставі експертного висновку в рамках кримінального провадження.

Співробітники СБУ мали намір вилучити всю комп'ютерну техніку компанії, що призвело б до зупинки діяльності компанії, проте завдяки реакції прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, інших публічних діячів і засобів масової інформації в подальшому обшук пройшов без порушень та силового тиску з боку співробітників СБУ.

Зараз компанія працює в звичайному режимі. Інвестиційна компанія Dragon Capital (м. Київ) заснована в 2000 році і спеціалізується на інвестиційно-банківських і брокерських послуг для корпоративних і приватних клієнтів. Міноритарним пакетом Dragon Capital з 2007 року володіє один з найбільших світових банків Goldman Sachs. Генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала є президентом Європейської Бізнес Асоціації в Україні.

26 квітня також пройшли обшуки СБУ в офісі "Укргазвидобування". Причиною у компанії "Укргазвидобування" назвали можливе незаконне використання програмного забезпечення, придбаного на Prozorro.