Аваков наголошує на неприпустимості силових блокадних дій на Донбасі / фото УНІАН

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков наголошує на неприпустимості силових блокадних дій на Донбасі. Про це Аваков заявив сьогодні, коментуючи заяву "Штабу блокади торгівлі з окупантами" про намір здійснити наступний етап блокади на Донбасі, спрямований на націоналізацію низки українських підприємств, повідомляє прес-служба МВС.

"Збирається кілька людей, які приймають рішення "будемо блокувати". Але що, наприклад? "Мені не подобається трамвай, який йде по вулиці, я буду його блокувати", – заявляє якийсь штаб блокади. Я вам заявляю, що ніхто, крім держави, на території країни не має права на монополію силових дій!", - наголосив Аваков.

За його словами, такі заяви є політичними спекуляціями.

Відео дня

"Я вкрай рекомендую панам, які беруть на себе таку відповідальність і намагаються отримати політичний капітал, думати спочатку про країну, а вже потім про свою вагу в суспільстві", - наголосив міністр.

Аваков також повідомив, що ватажки терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР" реквізували державну власність, власність приватних громадян, зокрема великі заводи, які перераховували податки до держбюджету України.

"У зв'язку з цим вийшло дуже чітке і зрозуміле рішення РНБО: не контактувати з цими підприємствами, не брати у них ніякий товар та не мати з ними жодного контакту, тобто заблокувати їх доти, доки підприємства не будуть повернуті в законну власність України. Дуже шкода, що значна кількість наших людей працює на цих підприємствах на окупованій території. Але інакше не буде доти, доки бандити не повернуть незаконно реквізоване", - додав міністр.

Читайте такожШтаб блокади АТО планує із наступного місяця ускладнювати роботу російських компаній в Україні

Як повідомляв УНІАН, 26 травня другий командир батальйону "Донбас" Анатолій Виногродський заявив, що «Штаб блокади торгівлі з окупантами» з червня має намір почати активні дії з метою ускладнення роботи російських компаній в Україні, якщо впродовж двох тижнів не будуть звільнені українські військовополонені.

Нагадаємо, у січні ветерани АТО і ряд народних депутатів заблокували залізничні колії, якими з окупованих районів до України надходило вугілля антрацитної групи, у зв'язку з чим Кабінет міністрів увів надзвичайні заходи в електроенергетиці.

Президент України Петро Порошенко 16 березня своїм указом ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про тимчасову заборону на переміщення товарів, крім гуманітарних вантажів, через лінію розмежування в зоні проведення АТО.

У відповідь на блокаду бойовики заявили про націоналізацію розміщених за лінією розмежування підприємств фінансово-промислової групи СКМ Ріната Ахметова, після чого керівництво групи заявило про повну втрату контролю над цими структурами.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що Росія продає продукцію захоплених українських підприємств у зоні проведення АТО до третіх країн і фінансує за виручені кошти свою армію і бойовиків на Донбасі.

За оцінками уряду, блокада коштуватиме Україні 1% ВВП економічного зростання в 2017 році.