Рішення щодо санкцій ще має бути оприлюднено в Офіційному журналі ЄС / фото shutterstock.com

Рада Європейського Союзу затвердила рішення продовжити на шість місяців санкції проти осіб та компаній, дії яких підривають територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України.

Про це власному кореспонденту УНІАН повідомили у четвер в Брюсселі в Раді ЄС. Термін дії чинних санкцій спливає 15 вересня.

Санкції у вигляді заборони на в’їзд та замороження активів застосовані до 149 осіб та 38 компаній. У попередньому переліку, який був затверджений минулого разу, санкції було застосовано проти 153 осіб та 40 компаній. У Раді ЄС констатували, що зі списку виключено чотирьох померлих людей і дві компанії, які перестали існувати внаслідок злиття з іншими.

Рішення ще має бути оприлюднено в Офіційному журналі ЄС, після чого воно набуде чинності.

Як повідомляв УНІАН, рішення продовжити санкції було затверджено 6 вересня Комітетом постійних представників країн-членів Європейського Союзу.

Читайте такожЄвропарламент закликав ввести санкції проти російських чиновників у справі Магнітського

У березні 2014 року ЄС запровадив санкції проти 150 осіб та 37 компаній через дії, які завдають шкоди або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України. Заходи включають в себе заморожування активів та заборону на в’їзд.

Кожного разу до завершення терміну дії санкцій ЄС ухвалював рішення продовжити їх ще на півроку. Останній раз таке рішення було ухвалено 13 березня цього року. Тоді зі списку були виключені двоє померлих – колишній «прем’єр-міністр» «ЛНР» Генадій Циплаков, який у вересні 2016 року вчинив самогубство, та терорист з угруповання «Сомалі» Арсеній Павлов «Моторола», якого у жовні того ж року підірвали у ліфті власного будинку в Донецьку.

Разом з тим, 4 серпня цього року список був розширений через скандал з постачанням турбін німецької компанії Siemens до незаконно анексованого Криму. До списку включили трьох росіян та три компанії. Зокрема, санкції було застосовано до заступника міністра РФ з енергетики Андрія Черезова, до директора департаменту міністерства енергетики РФ Євгена Грабчака та до генерального директора OOO "VO TPE" Сергія Топор-Гілки. Список компаній поповнився Товариством з обмеженою відповідальністю "Внешнеэкономическое объединение Технопромэкспорт", Відкритим акціонерним товариством "Внешнеэкономическое объединение Технопромэкспорт" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Интеравтоматика".

До списку, який був затверджений у 2014 році, входять так званий «глава Криму» Сергій Аксьонов, інші псевдопосадовці Криму і Севастополя, лідери терористів Денис Пушилін, Андрій Пургін, Олександр Бородай, Ігор Гіркін, колишній народний депутат України Олег Царьов. Серед компаній – порти Феодосії, Севастополя, Керчі, так звана «народна міліція Донбасу», санаторій «Нижня Ореанда», національне виробничо-аграрне об’єднання «Массандра», Національний інститут винограду та вина «Магарач», Російський національний комерційний банк та інші.