Києво-Печерська Лавра. Фото з сайту gidtravel.com

Геолог Василь Боковой застерігає, що якщо не зупинити цей процес, схил продовжить сповзати до рівного місця. Під загрозою опинилася вся панорама столиці. Сповзти можуть Києво-Печерська лавра, Аскольдова могила, Маріїнський парк, Арка дружби народів, Андріївська церква - всього 80 аварійних об'єктів.
Не зрушиться тільки Верховна Рада, тому що стоїть на стійкому грунті. А ще - скандальний будинок на Грушевського, 9-а, і новий вертолітний майданчик, тому що вони зведені на гігантських бетонних палях, і земля їм взагалі не потрібна.

Тим часом держава не фінансує укріплення схилів, зате на них не припиняють будівництво, яке й стало однією з причин столичних зсувів, відзначає ТСН.

Єдине, завдяки чому ще тримаються київські пагорби - це штольні, тунелі яких проходять під землею в центрі столиці. Вони складають дренажну систему, пояснив співробітник управління протизсувних робіт. Через щілини в стелі вода просочується до штольні й далі по трубах стікає в річку. Сто кілометрів підземних шляхів висушують схил, і він стоїть на місці. Але зараз це все перебуває в аварійному стані: підлога піднімається, а стіни розсипаються. Через бруд вода просто не стікає - саме тому все треба чистити. Капітального ремонту в штольнях не було з радянських часів. Тому перенасичені водою дніпровські схили помалу сповзають. В управлінні підрахували, що на ремонт підземних штолень потрібно 20 млн. грн. Ще дорожче обійдеться укріплення палями.

Відео дня