Пан Ги Мун

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вітає результати женевських домовленостей щодо України і чекає на їх реалізацію.

Про це повідомляється у заяві генсека, повідомляє Центр новин ООН.

Очільник ООН має наснагу від того, що сторони зуміли домовитися про цілу низку невідкладних конкретних кроків, спрямованих на деескалацію ситуації і пошук мирного виходу з кризи, наголошується в заяві.

Відео дня

Читайте такожКеррі: В Женеві не обговорювали питання Криму, але "ніхто не залишив його позаду"

Пан Гі Мун підкреслив, що ситуація в Україні, як і раніше, надзвичайно нестабільна. «Він чекає, що всі сторони і надалі проявлять серйозність і щирість своїх намірів і виконають кроки, окреслені в Женевській заяві, які мають допомогти знайти довгостроковий вихід з кризи», - мовиться в заяві.

Наголошується, що очільник ООН не раз стверджував, що тільки конструктивний діалог сторін, спрямований на досягнення конкретних результатів, допоможе знайти мирне рішення.

Читайте такожЗМІ: Лавров і Керрі провели переговори віч-на-віч та продовжили другий раунд женевської зустрічі

Як повідомлялося, 17 квітня в Женеві відбулася зустріч з подолання кризи в Україні, в якій брали участь виконуючий обов'язки очільника МЗС України Андрій Дещиця, високий представник ЄС у закордонних справах і політику безпеки Кетрін Ештон, держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Результатом зустрічі стало підписання документа про спільні зусилля керівництва Росії, США, Євросоюзу і України з врегулювання напруженої ситуації в Україні.

Читайте також"Женевська четвірка" домовилася про звільнення захоплених будівель в Україні

Сторони домовилися закликати усі протиборчі сторони в Україні звільнити захоплені будівлі, скласти зброю і сісти за стіл переговорів.

Також досягнуто домовленості, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має відігравати провідну роль у допомозі українським властям і місцевим співтовариствам у реалізації заходів з деескалації ситуації. США, ЄС, Росія підтримуватимуть цю місію, включаючи надання спостерігачів.

Крім того, буде гарантовано амністію протестувальникам і тим, хто залишить будівлі та інші громадські місця, і здасть зброю, за винятком тих, хто винний у серйозних злочинах.