REUTERS

Слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України довели причетність російського спецназу до організації диверсій та заворушень на сході України у 8 із 12 кримінальних проваджень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу в Києві повідомила начальник прес-центру СБУ Марина Остапенко.

Читайте такожСБУ заявляє про можливе перевезення морем диверсантів та зброї

Відео дня

За її словами, Головним слідчим управлінням СБУ відкрито 12 кримінальних проваджень за фактами диверсій, сепаратизму, тероризму, державної зради, в яких фігурують 25 осіб, які затримані, в тому числі громадяни Росії.

“Слідчими вже доведено російську складову, тобто керування, організацію диверсій та терористичних акцій у 8 кримінальних провадженнях”, - сказала Остапенко.

Як повідомляв УНІАН, 15 квітня Служба безпеки України повідомила, що встановила особу ватажка російської диверсійної групи, яка тероризує місцеве населення, захоплює адміністративні будівлі, дестабілізує суспільно-політичну ситуацію в східних областях України. Ним виявився громадянин РФ, офіцер загону спеціального призначення ГРУ генштабу Збройних сил Росії Ігор Стрєлков.

Читайте такожСБУ оголосила розшук російського підполковника, який захоплював міліцію у Горлівці

16 квітня СБУ повідомила, що на території України діє розгалужена агентурна мережа російських спецслужб, яку створювали з 2010 року.

17 квітня Остапенко повідомила, що Служба безпеки України ідентифікувала ще одного офіцера російської армії, який координує диверсійно-підривну діяльність на території України.

За її словами, вказаною особою є громадянин РФ Ігор Безлєр, 1965 р. н. “За достовірними даними, до 2002 року Безлєр проходив службу в підрозділах ГРУ ГШ ЗС РФ, закінчивши службу у званні підполковника, після чого був направлений до України”, - сказала Остапенко.

Читайте такожСБУ закликає мирних громадян не ставати щитом для диверсантів

Вона зазначила, що у лютому цього року з Безлєром було поновлено зв'язок з боку співробітників ГРУ ГШ ЗС РФ, після чого на виконання їхніх вказівок він виїхав до Криму, де брав участь у силових акціях із захоплення військових частин, органів влади та управління. Також встановлено, що у квітні Безлєр за завданням російської військової розвідки у складі диверсійної групи брав участь у захопленні будівлі УСБУ в Донецькій області, а пізніше - у захопленні в Горлівці райвідділу міліції. Наразі вживаються заходи щодо затримання вказаної особи.