REUTERS

Про це УНІАН повідомили в МЗС РФ за підсумками телефонної розмови міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з президентом Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МККК) Петером Маурером.

«Маурер відзначив, що всі аспекти забезпечення безпеки гуманітарного конвою і персоналу МККК, який буде задіяно в даній операції, російською стороною і ополченцями забезпечено повною мірою. Разом з тим, поки що не вдається одержати необхідні гарантії безпеки проходження конвою і подальшого розподілу гуманітарної допомоги з українського боку», - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що Лавровим і Маурером була констатована гостра необхідність терміново вирішити з українською стороною невирішене питання у сфері забезпечення безпеки.

Відео дня

Крім того, Лавров висловив сподівання, що зволікання з наданням гарантій безпеки, що викликає тривогу, не є спробою Києва чи інших сил зірвати «важливу гуманітарну акцію».

Наголошується, що з російського боку спочатку було висловлено згоду з тим маршрутом проходження гуманітарного конвою, який було запропоновано Києвом. Однак потім українська сторона запропонувала його змінити, оскільки не була упевнена в можливості забезпечити безпеку проходження гуманітарної допомоги.

«Міністр закордонних справ Росії і президент МККК домовились вжити найближчим часом енергійних заходів для врегулювання питання про якнайшвидшу відправку російського гуманітарного вантажу за призначенням», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 12 серпня РФ заявила, що направляє гуманітарну допомогу для жителів Донецької і Луганської областей.

Разом з тим Росія не надала представникам Червоного Хреста детальної специфікації "гуманітарного конвою", що затримувало його оформлення.

16 серпня в Ростовській області завершилися переговори про "гуманітарну допомогу". Україна погодилася прийняти цей вантаж під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста, але лише після перевірки його на кордоні.

Читайте такожПредставники Червоного Хреста виїхали до Луганська для організації доставки допомоги з РФНа сьогодні 16 з 280 російських вантажівок, які зупинилися в Каменсько-Шахтинську (РФ) 17 серпня, наблизились до КПП "Донецьк" у Росії на кордоні з Україною.