Прогнози щодо термінів вступу України до ЄС відрізняються / Ілюстрація / REUTERS

Україна може стати членом Євросоюзу у короткі терміни, оскільки перешкод для цього немає.

Таку думку висловив британський історик, старший науковий співробітник Інституту Гувера Стенфордського університету (США) Ніл Фергюсон в ході форуму YES Brainstorming, передає телеканал "Україна 24".

"У наших [британських] відносин з Європейським Союзом довга історія. Я особисто не був прихильником Brexit, але було рішення, Британія захотіла бути поза членства. Але ситуація в Україні абсолютно інша. Я не бачу жодних аргументів проти того, щоб Україна була в ЄС. Наприклад, якщо балтійські країни стали членами ЄС, чому не може і Україна?", - зазначив Фергюсон.

Відео дня

Історик переконаний, що від України хочуть домогтися виконання вимог для відповідності критеріям членства в ЄС. Говорячи про терміни вступу, він висловився, що мова навряд чи йде про десятки років.

Читайте також"Не тримайте нас на гачку реформ": Кулеба жорстко висловився про небажання ЄС приймати Україну

"Давайте згадаємо, як відбувалося розширення ЄС – досить швидко. Рішення було прийнято в 1999 році, а потім все йшло дуже швидко. Згадайте Румунію, Болгарію – вони члени ЄС, і процес приєднання був дуже швидким. Я не бачу жодних перешкод, ситуація в Україні не відрізняється радикально від ситуації в Румунії та Болгарії. Тобто швидкий вступ можливий", - сказав він.

Раніше президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд заявила, що Україна знаходиться на відстані "світлових років" від виконання критеріїв для вступу до Європейського Союзу. За словами Кальюлайд, під час її президентства за 5 років Україна не продемонструвала прогресу у виконанні Копенгагенських критеріїв.

Крім того, в серпні в інтерв'ю українським журналістам Кальюлайд заявила, що Україні знадобиться 20 років, щоб бути готовою до вступу в ЄС. Також, за словами президента Естонії, Українська держава не зможе стати членом НАТО, поки не поверне свої території. Кальюлайд закликала громадян своєї країни не інвестувати в Україну.