Ігор Уманський / REUTERS

Ексміністр фінансів Ігор Уманський входив до складу фірми Gase Energy, яка неодноразово фігурувала в міжнародних скандалах, надавала фіктивні документи та брала участь у шахрайських операціях на території США.

Про це в блозі на сайті Obozrevatel пише Володимир Іванов.

Так, виявилося, що спочатку вище згадана компанія GASE Energy була зареєстрована під назвою Epsilon Corp 17 жовтня 2011 року в штаті Делавер, а вже 10 вересня 2013 року компанія спочатку змінила назву на Gase East Energy, а 13 червня 2014 року на GASE Energy.

Відео дня

Зазначається, що фірма позиціонувала себе як онлайн платформа для допомоги стартапам, але згодом стала займатися купівлею та розвитком об'єктів сфери природного газу в Україні.

Як пояснює автор блогу, "заокеанські зв'язки" компанії, в яку входить Уманський, насправді є фіктивними, адже вона не веде жодної господарської діяльності на території США, а виключно в Україні.

За його припущеннями, фіктивні зв'язки створили для виведення капіталу за кордон та подальшу його легалізацію.

Читайте такожСпроби групи Єрмака повернути Уманського у владу мають за мету взяти під контроль податкову і митну служби - експерт

Фірму, до складу якої входить Уманський, помічали і в скандалах - під час підписання звітності за 2013 рік, регулятор ринку ЦБ США повідомив, що не задоволений звітом компанії за 2013 рік через те, що вона намагалася завищити запаси газу, на видобуток якого мала дозвіл.

"Це робилося для того, щоб розмістити більше акцій на ринку ЦП, які могли купити "інвестори", і таким чином, вивести гроші в юрисдикцію США для подальших операцій з легалізації. Фактично Уманського зі спільниками спіймали на спробі фальсифікувати звітність, у якій його компанія хотіла відобразити роботу 7 шахт у той час, як реально була задіяна у процесі видобутку природного газу-метану лише одна", - пояснюється в колонці.

Внаслідок цього фірму віднесли до категорії OTC Pink No Information - це найнижчий і спекулятивний рівень трьох торгових майданчиків для торгівлі позабіржовими акціями.

При цьому ще в одному розслідуванні американської Комісії з цінних паперів і бірж, структура Уманського згадується як шелл-компанія, тобто як підставна або фіктивна.

За словами автора блогу, абсурд ситуації полягає у тому, що після того, як фінансові інституції США вказали на шахрайські дії Уманського у 2015 році, це жодним чином не вплинуло на стрімкий розвиток його кар’єри в Україні. 

"Тож, чи виграє Україна від можливого нового витка кар’єри Уманського, якщо той стане радником Андрія Єрмака? Чи не буде зірвано фінансову допомогу Україні від МВФ, зважаючи на те, що Уманський відкрито виступає проти такої співпраці? А головне – чи не постраждає репутація самого Президента Зеленського у результаті подібної кадрової політики? Що вже казати, адже навіть професійні здібності відставного "експрес-міністра" піддаються сумніву фаховою спільнотою, як і доброчесність", - йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, раніше екс-міністр Уманський підтвердив, що буде призначений радником голови ОП.

Також зазначалося, що нардеп Дубінський від "Слуги народу" заявив, що призначення Уманського на посаду радника голови ОП може свідчити про утворення двох вертикалей у владі.