Формулі Зеленського заважає війна на Близькому Сході / колаж УНІАН, фото t.me/V_Zelenskiy_official, ua.depositphotos.com

Загострення палестино-ізраїльського протистояння зіграло на шкоду дипломатичним зусиллям Києва, який намагається заручитися підтримкою країн "Глобального півдня" у просуванні "формули Зеленського". Про це пише Bloomberg, аналізуючи дипломатичний саміт на Мальті.

Видання зазначає, що представники понад 65 країн, які зайняли нейтральну позицію у російсько-українській війні, мали обговорити на саміті ключові принципи встановлення справедливого та міцного миру в Україні. Але ці дискусії постійно відволікалися на обговорення гуманітарної кризи в Секторі Газа.

Формула Зеленського, що складається з 10 пунктів, передбачає повне виведення російських військ з України та охоплює інші теми, такі як повернення депортованих і військовополонених, а також забезпечення продовольчої та ядерної безпеки. Зустріч на Мальті була зосереджена на п’яти з цих пунктів: ядерна та радіаційна безпека, продовольча та енергетична безпека, звільнення ув’язнених та депортованих та відновлення територіальної цілісності України.

Відео дня

За словами джерел, знайомих із ходом дискусій саміту, що проходили за зачиненими дверима, частина учасників хочуть залучити Росію до таких переговорів. Інші навпаки наполягають, що спочатку треба сформулювати загально прийнятні принципи, а вже потім запрошувати росіян.  

Саміт на Мальті – останні новини

Як писав УНІАН, 28 та 29 жовтня на Мальті відбувся міжнародний саміт, на якому Україна "рекламувала" для нейтральних країн своє бачення мирного врегулювання війни з Росією. Раніше подібні зустрічі вже відбувалися в Данії та Саудівській Аравії.

Одним з головних розчарувань мальтійського саміту стала відсутність китайського представника. На попередній зустрічі в Джидді китайський дипломат був присутній.

Вас також можуть зацікавити новини: