Зеленський розповів про прагнення України до інтеграції з ЄС / фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський наголошує, що Україна прагне повної інтеграції до Європейського Союзу і хоче отримати від ЄС чітку, ясно сформульовану перспективу членства.

Про це він заявив в інтерв’ю словацькому виданню Hospodárske noviny, текст якого опубліковано на сайті глави держави.

За словами президента, Євросоюз є ключовим партнером України у питаннях відновлення суверенітету і територіальної цілісності та підтримки реформ.

Відео дня

«З часу підписання Угоди про асоціацію ЄС став головним торговельним партнером України, частка якого становить вже понад 40% нашої зовнішньої торгівлі. Від початку безвізового режиму у 2017-му українці здійснили 50 мільйонів подорожей до країн Євросоюзу», - сказав він.

«Однак Україна хоче повної інтеграції до ЄС. Ми – європейська країна і можемо багато чого дати Європі, працюючи спільно, від ситуації в Україні залежить чимало на Європейському континенті, тож було б логічно, якби Україна стала повноправним членом Європейського Союзу», - заявив Зеленський.

Він підкреслив, що Україна прагне отримати від ЄС чітку, ясно сформульовану перспективу членства.

«Для українців важливо, що Євросоюз визнає та підтримує наші прагнення», - сказав президент.

Він наголосив, що українська влада працює над тим, щоб максимально використати потенціал Угоди про асоціацію для подальшого поглиблення інтеграції між Україною та ЄС, а також адаптувати торговельну частину угоди до сучасних економічних реалій.

«Це буде однією з важливих тем Саміту Україна – ЄС 1 жовтня у Брюсселі», - зауважив Зеленский.

Асоціація України з ЄС

  • У 2014 році Європейський Союз і Україна підписали Угоду про асоціацію, що стало початком нового періоду в розвитку відносин між ЄС і Україною.
  • Угода є основним інструментом для більш тісного зближення України і Євросоюзу: вона сприяє поглибленню політичних відносин, більш сильним економічним зв'язкам і взаємній повазі спільних цінностей. Економічна частина угоди, про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі, надає Україні можливість для розширення торговельних відносин й економічного розвитку, оскільки відкриває нові ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і регламентів в різних секторах. Останнє допоможе інтегрувати стандарти ЄС в ключові сектори української економіки.