Під люстрацію потрапили ефективні люди, упевнений Разумков / УНІАН

Спікер Ради та народний депутат від «Слуги народу» Дмитро Разумков заявив про своє негативне ставлення до люстрації.

Про це він повідомив в інтерв’ю РБК Україна.

За його словами, під неї потрапили ефективні люди.

Відео дня

Моє ставлення до люстрації достатньо специфічне: я її не підтримую. Поясню чому. Під люстрацію потрапило багато людей, які були ефективними і які об’єктивно не були замазані у гучних скандалах».

Разумков додав, що не йому судити, чи є у цих людей корупційний шлейф, бо «цим повинні займатися правоохоронні органи».

Читайте такожСуд зобов'язав НАБУ відкрити справу проти Венедіктової

"Наприклад, у мене були такі знайомі, які не справляли враження злісних корупціонерів вселенського масштабу", – додав спікер парламенту.

"Якщо ж ви професіонал, людина з хорошою репутацією, не нажили собі палаців за своєї служби, якщо ви якісно виконували ту чи іншу функцію на тій чи іншій посаді, яка серед інших потрапила під люстрацію, і через це вас звільнили, то я не розумію, чому від вас потрібно таким чином позбуватися, якщо ви можете бути корисним цій країні", – пояснив Разумков.

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня на сайті Європейського суду з прав людини було оприлюднено текст рішення ЄСПЛ у справі "Полях та інші проти України" (відповідно до п'яти окремих скарг), згідно з яким люстрація державних службовців в Україні, яка стала можливою завдяки закону "Про очищення влади", порушила їхні права.

ЄСПЛ постановив, що стосовно трьох позивачів була порушена стаття 6 §1 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод через велику тривалість судового розгляду в українських судах та стаття 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції стосовно усіх п'яти позивачів. Водночас ЄСПЛ не ставить під сумнів, що у період президентства Віктора Януковича державна служба і демократичне урядування в Україні стикалися з серйозними складнощами, що обґрунтовувало потребу здійснення реформ.

Однак суд встановив, що закон про люстрацію має дуже широке застосування і призвів до відсторонення заявників лише на підставі, що вони перебували на держслужбі більше року під час перебування Януковича при владі, або на тій підставі, що мали відношення до обіймання посад у Комуністичній партії до 1991 року. Крім того, суд вказав, що закон про люстрацію не звертає увагу на індивідуальні ролі звільнених осіб або на те, чи були вони пов'язані з будь-якими недемократичними діями, які відбувалися за часів президентства Януковича.

Також ЄСПЛ зазначив, що український закон про люстрацію відрізняється від більш вузьких процедур люстрації, які були запроваджені в інших країнах Центральної і Східної Європи. Згідно з рішенням суду, Україна як держава повинна сплатити кожному заявнику 5 тис. євро на відшкодування моральної шкоди. Крім того, суд постановив, що перший заявник має отримати 1,5 тис. євро, а усі інші - по 300 євро у зв'язку з судовими витратами.

Довідка УНІАН. Закон "Про очищення влади" набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, і тих державних чиновників, які обіймали посаду у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням. Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади впродовж найближчих 10 років.