Зеленський: Ніхто не може впливати на зміну Конституції, крім народу України / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський наголосив, що йому не подобаються Мінські домовленості, але вони необхідні для діалогу.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню Politico Europe, текст якого наводить прес-служба Офісу президента, відповідаючи на запитання щодо вимог внести змінити до Конституції в частині особливостей місцевого самоврядування в ОРДЛО.

"Я особисто незадоволений тим форматом "Мінська" й послідовністю та формулюванням деяких пунктів, які були підписані. Я особисто повністю незадоволений саме складом цього формату. Це єдиний формат, у якому ми сьогодні працюємо, щоб був діалог, який, я впевнений, приведе до повернення територіальної цілісності", - вважає він.

Відео дня

Разом з тим Зеленський зазначив, ніхто не може впливати на зміну Конституції України, крім народу України.

Читайте також"Дуже багато змін відбулося": секретар РНБО оцінив актуальність Мінських угод

"Коли ми говоримо про один із пунктів "Мінська" - надання особливого статусу чи зміни до Конституції, про які, як ви кажете, говорили Макрон і Путін, я відверто кажу, що ті деталі, які цей пункт передбачає, - регулює зміни Конституції згідно з децентралізацією. Ми змінюємо децентралізацію, голосуємо важливий законопроект, і тоді ці зміни до Конституції надають ті можливості Донбасу, яких вони потребують", - заявив він.

На переконання глави Української держави, основне - це функціонал того чи іншого пункту Мінських домовленостей.

"Функціонал цього пункту передбачає саме таке рішення, і це найголовніше. Ніхто не може впливати на зміну Конституції України, крім народу України. Це передбачається тільки в такому форматі", - зауважив він.

Мінські угоди: що про них відомо

  • 12 лютого 2015 року в Мінську відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.
  • За підсумками переговорів було затверджено Комплекс заходів, спрямованих на імплементацію Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Крім того, прийнята декларація лідерів України, Франції, Німеччини і РФ в підтримку цих заходів.
  • Серед іншого, домовленості, досягнуті «нормандською четвіркою», передбачають припинення вогню на сході України, відведення всього важкого озброєння з української території. Також передбачений обмін і звільнення всіх заручників, а також проведення місцевих виборів на Донбасі.
  • Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук переконаний, що Мінські угоди не вдасться виконати через різні позиції України та Росії.
  • Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Україна "по-своєму трактує" Мінські угоди і "вибірково підходить до взятих на себе зобов'язань".