Тарас Кремінь "вказав на двері" жителям України, які незадоволені законом про мову / УНІАН

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь порадив тим, кого не влаштовує Україна чи мовний закон, вирушити в іншу державу.

Мовний омбудсмен в ефірі "Четвертого каналу" порадив незадоволеним знайти те місце, в якому їм буде комфортно.

Чиновник підкреслив, що громадяни України, які можуть реалізуватися у своїй країні, мають поважати Конституцію, закони й народ.

"Тому, кого не влаштовує… мовний закон, українська держава, будь ласка, сформулюйте це все перед своєю відправкою кудись в інші краї, в інші країни, де, на вашу думку, ви будете почувати себе комфортно", – зазначив Кремінь.

Нагадаємо, в Україні державною є лише українська мова. У державі влада стала активніше захищати українську після того, як Росія під гаслом "захисту" російськомовного населення у 2014 році пішла на агресію – вдерлася на частину Донбасу та захопила Крим. 

У 2019 році в Україні почав діяти закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". У документі зазначено, що українська є обов'язковою для органів влади та громадської сфери життя.

Низка положень документа відразу почали діяти, а деякі норми вирішили запровадити в дію пізніше.

Зокрема, 16 січня набрали чинності норми, які регулюють використання української у сфері обслуговування. Згідно з нормами, персонал зобов'язаний звертатися до відвідувачів українською й може перейти на іншу мову, якщо клієнт про це попросить.

Пізніше – 16 липня, почали діяти норми, які регулюють використання мови сфері культури. Згідно з цими нормами, заходи необхідно проводити державною мовою. У деяких випадках можуть бути використані інші мови.