Ельміра Ахундова прокоментувала позицію України / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова заявляє, що її країна дуже задоволена позицією офіційного Києва щодо подій у Нагірному Карабасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол повідомила сьогодні на брифінгу.

"Ми зустрічались у Міністерстві закордонних справ із високопосадовими дипломатами, ми зустрічались із вашими депутатами, і ви знаєте, ті люди, з якими я розмовляла, - практично всі підтримують нашу справедливу позицію. І ми дуже задоволені заявами Дмитра Кулеби (глави МЗС України - УНІАН) про підтримку територіальної цілісності Азербайджану, і про те, що заморожені конфлікти, насправді, не заморожені, що вони можуть вибухнути в будь-який момент", - сказала Ахундова.

Відео дня

За її словами, посол Вірменії в Україні назвав заяву Кулеби неприйнятною.

"Була озвучена позиція керівництва вашої країни в особі президента Володимира Зеленського, що підтримуємо територіальну цілісність Азербайджану так само, як і Азербайджан підтримує територіальну цілісність України. Ми дуже задоволені заявами українського керівництва", - зазначила Ахундова.

Вона додала, що Азербайджан включив Україну до переліку країн, які підтримали його в боротьбі за звільнення окупованих територій.

Ахундова нагадала, що в Азербайджані "вже восьму добу триває визвольна війна азербайджанського народу за свої окуповані території".

"Війна - це завжди людські жертви. У нас є жертви серед військових, мирного населення, тому що ошаленілий агресор, щоб інтернаціоналізувати конфлікт, завдає ударів по цивільних об'єктах, по великих містах Азербайджану, що знаходяться за сотні кілометрів від регіону бойових дій", - констатувала посол.

Як зазначив військовий аташе посольства - полковник Ілгар Агаєв, на сьогодні загинули 24 особи, поранено 121 особу.

"Понад 2 тис. об'єктів було зруйновано вщент. Це злочин проти людства", - підсумував Агаєв.

Читайте такожКавказька бійня. Як Карабах пов’язаний з Донбасом і Кримом

Нагірний Карабах: відновлення бойових дій у регіоні

Вранці 27 вересня Вірменія та Азербайджан почали бойові дії в районі Нагірного Карабаху. Сторони звинуватили одна одну у взаємних обстрілах, внаслідок яких є загиблі. У Вірменії та невизнаній республіці Нагірний Карабах оголошено воєнний стан та загальну мобілізацію.

Азербайджан запровадив воєнний стан з 28 вересня.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у телефонних розмовах із прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим закликала обидві країни до припинення вогню.

Рада Безпеки ООН закликала Вірменію та Азербайджан негайно припинити бойові дії.

3 жовтня, за даними міністерства оборони Азербайджану, були зайняті населені пункти Суговушан і Талиш Тертерського району, село Ашаги Абдуррахманли Фізулінського району, села Мехділі, Чахирли, Ашаги Маралян, Шейбей та Гуйджаг Джебраїльського району.

Нагірний Карабах: історія конфлікту

Нагірно-Карабаська автономна область, що входила до складу Азербайджанської РСР, проголосила незалежність у вересні 1991 року. Азербайджан не визнав автономію НКР. Згідно з адміністративно-територіальним поділом Республіки, територія, яку контролює НКР, є частиною Азербайджану. Міжнародне співтовариство не визнало референдум.

Читайте такожNew York Times: Битва між Вірменією й Азербайджаном може стати війною більших держав

У 1991-1994 роках в районі розгорнулися повномасштабні військові дії. Вірменія підтримала Нагірний Карабах у конфлікті з Азербайджаном. У 1994 році між Вірменією і НКР з одного боку і Азербайджаном з іншого був укладений бішкекський протокол про припинення вогню. Однак біля лінії зіткнення продовжилися збройні конфлікти.

У квітні 2016 року ситуація загострилася, коли Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного в порушенні перемир'я. Тоді в результаті стрілянини на кордоні загинули щонайменше кілька десятків людей.