Піонтковський про постачання Україні танків і авіації: Захід нарешті зрозумів, що відбувається / фото facebook.com/andrei.piontkovsky

Міжнародна підтримка України різко зросла на тлі масових ракетних ударів РФ по українських містах.

Але остаточне розуміння того, що відбувається в Україні, до Заходу прийшло тільки через майже рік повномасштабної війни. Таку думку в інтерв'ю УНІАН висловив російський публіцист і політолог Андрій Піонтковський.

Говорячи про те, чому партнери перейшли всі "червоні лінії" і різко вирішили надати Україні танки і активізувати дискусію про передачу винищувачів, Піонтковський висловив думку, що "Захід вирішив, що повинна перемогти Україна". 

"Заходу знадобився цілий рік для того, щоб зняти всі бар'єри. Захід вирішив, що має перемогти Україна. Звичайно, в суспільстві симпатизують Україні, телебачення показувало всі ці страшні сцени військових злочинів Росії. Підтримка різко зросла з 10 жовтня, коли почалася кампанія знищення української інфраструктури. 12 жовтня була зустріч "Великої сімки", вона перетворилася на "Велику вісімку", тому що Зеленський в ній найактивнішу участь взяв. І така ж зустріч повторилася 12 грудня. Обидва рази приймалася заява, в якій було чітко сформульовано, що завдання – перемога і підтримка плану Зеленського з чотирьох пунктів: повне відновлення територіальної цілісності України, гарантії безпеки після війни, відновлення економіки шляхом репарацій і притягнення до відповідальності військових злочинців. Ця концепція перемоги України була зафіксована на політичному рівні", – сказав він. 

За словами політолога, і останній Давоський форум став "фестивалем солідарності з Україною". 

"І справа не тільки в симпатії до України, Захід нарешті зрозумів, що відбувається. Про це сказав Столтенберг, якого ми так довго і справедливо критикували в листопаді-грудні 2021-го перед початком вторгнення. Тоді він щоразу починав свої виступи з перерахування, що НАТО не робитиме. Це заохочувало Путіна. Зараз же він дуже чітко сформулював нове розуміння ситуації Заходом. Відповідаючи на закиди, що доводиться витрачати багато грошей на допомогу Україні, Столтенберг сказав: "Так, ми платимо грошима, а українці платять кров'ю. І якщо вони не встоять, нам доведеться платити кров'ю". Знадобився цілий рік війни, щоб Захід зрозумів, що в Україні вирішується доля світу. Українська армія захищає захід від вторгнення російської орди", – додав Піонтковський.

Танки і винищувачі для України - що потрібно знати

На останній зустрічі у форматі "Рамштайн" 12 країн пообіцяли поставити Україні танки Leopard. За словами посла України у Франції Вадима Омельченка заявив, союзники підтвердили передачу Україні 321 танка

Великобританія стала першою західною країною, яка пообіцяла танки. Країна відправить Україні 14 танків Challenger 2. Також Україна очікує постачання 31 танка M1 Abrams з США. За даними ЗМІ, вони можуть приїхати в Україну наприкінці цього або на початку наступного року. У Міноборони очікують, що обіцяні західні танки з'являться на полі бою вже в березні.

Також раніше президент Володимир Зеленський закликав учасників "Рамштайн" передати Україні американські винищувачі F-16 і далекобійні ракети. Дискусії про постачання американських літаків F-16 триває. Нідерланди вже заявили, що готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16 після отримання запиту, а Польща готова передати ЗСУ американські винищувачі F-16, якщо США дадуть "зелене світло".

Вас також можуть зацікавити новини: