Президент України мобілізував і відправив сотню своїх депутатів на Донбас. Але чи потрібне таке «підкріплення» самому фронту?

Провести виїзне засідання фракції «Слуга народу» на Донбасі планувалось ще у вересні. Але тоді вирішили цього не робити у зв’язку з епідемією коронавірусу. З тієї ж причини закрили і засідання Верховної Ради. З того часу змінились всього два показники. По-перше, кількість хворих зросла. По-друге, рейтинг президентської сили знизився. Тож, виглядає так, що друге виявилось важливіше, і тому 20 жовтня парламент збирається. Але збирається не голосувати за держбюджет, як планувалось раніше, а заслухати президента. І вже наступного дня рота нардепів вирушає на Схід.

«Слузі народу» треба захопити і утримувати порядок денний. Робити так, щоб говорили про них

Перше і головне в цих подіях - піар і вибори. «Слузі народу» треба захопити і утримувати порядок денний. Робити так, щоб говорили про них, або про їхні ініціативи. Що вони і роблять останні два тижні. І опитування, і послання президента, а тепер екскурсія депутатів на війну – це все події, які чітко пов’язані між собою. Пов’язані виборами. Щодо поїздки - то це не просто демонстрація зацікавленості у «проблемі на Донбасі». Але і як демонстрація виборцю, що заяви президента – не пусте місце (буквально - вчора глава держави пообіцяв поїздку, сьогодні – виконано). І потреба, по можливості, захопити частину патріотичного електорату. 

Та що б там не казали скептики, однозначно у президентському десанті є й піар-плюси. Хоча б тому, що поїздка на Донбас пропрезидентської сили хоч трохи знизить підтримку проросійських сил на Сході.

Друге. Чи є сенс у цій поїздці? Взагалі у комунікації і з бійцями, які обороняють країну на передовій, і з цивільним населенням, яке проживає біля лінії зіткнення, завжди є сенс. Питання лише у тому, що це необхідно робити в режимі 24/7. І точно – починати це робити з першого, а не на сьомому році війни. Адже в іншому разі виникає питання: а, що раніше рішення, які приймались у Раді, приймались без розуміння депутатами ситуації на Донбасі?

Поїздка на Донбас пропрезидентської сили хоч трохи знизить підтримку проросійських сил на Сході

Третє - щодо перспектив для миру. Президент озвучив багато ініціатив у своєму посланні – і стратегія по Донбасу, і вільна економічна зона, і амністія. Швидше за все, ці питання можуть обговорюватись і в парламенті, і в ЗМІ, - після виборів. Поїздка однозначно принесе декілька десятків депутатських звернень щодо проблем цивільних та військових. Можливо і пару законопроектів. Але однозначно вона не стане переломною для миру. Адже питання миру на Донбасі залежить не від сотні наших депутатів. А від волі Кремля. І, не виключено, що його волі на перемир’я вистачить лише до моменту виборів. Тобто, акурат до того часу, як проросійські партії отримають свої мандати у місцевій владі.

Чи треба на Донбас стільки депутатів? Президент і представники його Офісу й так бувають на передовій і щодня отримують звідти інформацію. Яку можуть надавати своїм партійцям. Чи депутати вже не вірять інформації, яка надходить з Банкової? То, може, час вже робити періодичні поїздки депутатів не лише на Донбас, але й в Офіс президента?

Богдан Петренко, заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Читайте всі статті автора