Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном. До цього Зеленський спілкувався з Сі ще до повномасштабного вторгнення. Тож, цього дзвінка чекали дуже довго. Фактично, це історична подія й початок політичного діалогу. 

Вже зараз можна зробити декілька висновків.

По-перше, ця розмова відбулась після скандального інтерв’ю китайського посла у Франції, в якому він допустив дипломатичний ляпас, заявивши про відсутність суверенітету у пострадянських країн. Фактично за кілька днів після цього відбулась розмова двох лідерів держав. Для України це позитивний наслідок, адже Сі Цзіньпін заявив про повагу до суверенітету та територіальної цілісності України. Зокрема, про це йдеться в прес-релізі китайської сторони. Таким чином Сі Цзіньпін виправив дипломатичну помилку, яку допустив посол КНР у Франції. 

Відео дня

По-друге, під час розмови, яка тривала близько години, лідери країн мали змогу обговорити багато питань. З китайських ЗМІ відомо, що Сі Цзіньпін підкреслив: Україна та Китай мають тридцять один рік стратегічного партнерства й відносини між країнами будуть розвиватися незалежно від того, як розвиваються події в Європі.

Сі Цзіньпін заявив про повагу до суверенітету та територіальної цілісності України

Очільник КНР подякував президенту України за дії української дипломатичної служби, яка допомагала при евакуації китайських громадян на початку повномасштабного вторгнення (їх на той момент в Україні було близько шести тисяч). Китай також буде продовжувати гуманітарну підтримку України – на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну КНР надав підтримку Україні через канали Червоного Хреста. 

Безумовно, Сі Цзіньпін згадав про "мирний план" та озвучував свою позицію врегулювання війни з Росією (Україна має своє бачення цього, тож президент Зеленський нагадав про українську "формулу миру" з десяти пунктів). Втім, Китай наголошує на тому, що планує сприяти політичному врегулюванню "кризи" (так китайська сторона називає війну Росії проти України). І дійсно, в Україну для політичних діалогів буде відправлено  спецпредставника КНР з питань Євразії.

Мова йде про призначення посередника, який, скоріше за все, спілкуватиметься з обома сторонами: Росією та Україною. І що з цього вийде поки що рано казати. Адже, коли президент Франції Еммануель Макрон був в Пекіні, він також закликав створити якусь посередницьку миротворчу групу. І, можливо, це призначення є таким першим наслідком цих ініціатив. Та, в першу чергу, це призначення означає, що політичні  діалоги України з Китаєм будуть продовжені. Ми маємо розпочинати діалог з Китаєм на високому рівні.

Не секрет, що раніше з Китаєм було важко розмовляти. На цьому неодноразово наголошував і голова МЗС пан Кулеба, й інші дипломати. Крім того, призначення послом в Китаї Павла Рябікіна трохи затрималось. Проте  це виважена кандидатура, і КНР це призначення також необхідне. Нашій дипломатичній службі в Китаї часто доводилось стукатись в зачинені двері, проте зараз буде більше "зеленого світла".

Політичні  діалоги України з Китаєм будуть продовжені.

По-третє, в китайській пресі вже почалась риторика про глобальні амбіції китайської дипломатії. Мовляв, до цього вони були в тіні, а зараз дипломатія Китаю стає великою. І тут дійсно Сі треба буде заробляти бонуси й мати якийсь результат. Наприклад, як він мав під час перемовин з Саудівською Аравією та Іраном. 

І ще один дуже важливий момент: Сі Цзіньпін знову казав про недопущення використання ядерної зброї. Він постійно на цьому наголошує і в цій розмові також про це сказав. Це вказує на те, що це завжди було "червоною лінією" для Китаю. І для України це надзвичайно важливо - ми знаємо, з ким ми маємо справу.

Віта Голод, голова правління Української асоціації китаєзнавців