Фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов відповів на питання щодо можливості обміну представників проросійської партії ОПЗЖ на українських політв'язнів, яких утримує Росія.

Зокрема, в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" Данілова запитали, чи можлива у разі наявності вироку суду щодо керівництва ОПЗЖ подібна процедура.

"Це рішення про обмін приймає президент України. Я думаю, що якщо буде така можливість, ми залюбки це зробимо", - запевнив секретар РНБО.

Він також додав, що Радбез й надалі займатимуться питанням санкцій попри критику.

Справа проти Медведчука і Козака

  • 11 травня генпрокурор Ірина Венедиктова підписала повідомлення про підозру депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку в державній зраді та в замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. Їм оголошено підозру за трьома епізодами: незаконна передача РФ газового родовища; надання російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю (про секретний військовий підрозділ ЗСУ), проведення підривної діяльності проти України - підготовка мережі російського впливу в Україні під назвою "Промінь".
  • 12 травня Медведчуку вручили підозру за статтями 111 і 438 Кримінального кодексу - державна зрада і порушення законів і звичаїв війни.
  • 13 травня суддя Печерського райсуду Києва В'ячеслав Підпалий обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета й іншими процесуальними обов'язками.
  • Козак перебуває за межами України.