Ілюстрація / REUTERS

Україна з інтересом взяла до уваги висновки Ради Європейського Союзу щодо "Східного партнерства", ухвалені 11 травня.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ у зв'язку зі схваленням Радою ЄС висновків щодо ініціативи "Східне партнерство".

"Поділяємо висловлену ЄС відданість побудові з партнерами спільного простору демократії, процвітання та стабільності на основі поваги до міжнародного порядку і права, включаючи територіальну цілісність, незалежність і суверенітет, як це зазначено у Гельсінському заключному акті та Паризькій хартії ОБСЄ", - зазначили в МЗС.

Відео дня

Наголошується, що Україна підтримує підхід щодо подальшої розбудови "Східного партнерства" з урахуванням особливостей двосторонніх відносин ЄС з державами-партнерами, їхніх пріоритетів і потреб, а також прогресу на шляху реформ. Мова йде про перетворення, зокрема у сфері юстиції і боротьби з корупцією, а також подальшій консолідації демократичних принципів.

Читайте такожУ Франції не хочуть, щоб "Східне партнерство" сприяло майбутньому членству в ЄС - ЗМІ

У відомстві запевняють, що в своєму баченні майбутнього "Східного партнерства" Україна надалі виходитиме зі своїх європейських прагнень та європейського вибору, які закріплені в Угоді про асоціацію. Країна налаштована на подальше далекосяжне поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, в тому числі поступове приєднання до внутрішнього ринку Європейського Союзу.

"Вважаємо поглиблене секторальне співробітництво, розширення взаємної торгівлі шляхом повного використання потенціалу ПВЗВТ, зміцнення конективності та посилення міжлюдських контактів з ЄС і Східними партнерами важливими складовими на шляху реалізації цієї мети", - йдеться у повідомленні.

Як підкреслили в МЗС, "ми вітаємо значну увагу ЄС до зміцнення стійкості держав регіону "Східного партнерства" у сферах демократії, громадянського суспільства, економіки, енергетики, кіберпростору, медіа і стратегічних комунікації, зокрема боротьби з дезінформацією, а також навколишнього середовища і клімату, цивільного захисту, подолання наслідків катастроф та охорони здоров’я, особливо у контексті поточної пандемії коронавірусної хвороби".

"У нинішніх реаліях особливого значення набуває співпраця ЄС зі східними партнерами з питань безпеки, включаючи боротьбу з тероризмом, гібридними і кіберзагрозами, як це передбачено у висновках", - додали у відомстві.

Серед іншого, Україна також докладатиме усіх зусиль для розвитку міцного та взаємовигідного партнерства з ЄС на основі Європейської зеленої угоди та можливостей Єдиного цифрового ринку ЄС.

Читайте також"Східне партнерство" має сприяти поступовій інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС - Кулеба

"Погоджуємося із закликом щодо розбудови більш стратегічного, амбітного, ефективного і гнучкого "Східного партнерства" на основі принципів спільної власності, диференціації та інклюзивності, що передбачає нові політики та значні проекти. У цьому контексті Україна очікує на запланований на поточний рік саміт "Східного партнерства" з метою вироблення спільними зусиллями довготермінових цілей цієї ініціативи та подальшого зміцнення і поглиблення відносин з ЄС", - резюмували в зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Європейській комісії запропонували схвалити нові довгострокові стратегічні цілі для розвитку ініціативи "Східного партнерства" після 2020 року.

Довідка УНІАН. Східне партнерство - зовнішня політика Європейського Союзу, яка охоплює 28 країн-членів ЄС та шість східноєвропейських країн - Україну, Молдову, Грузію, Азербайджан, Білорусь та Вірменію. Ініціатива була формально започаткована на Празькому установчому саміті 7 травня 2009 року.