Петер Сіярто / REUTERS

Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявляє, що Угорщина хоче якнайшвидше вирішити мовні питання угорської меншини на Закарпатті в освіті, аби розблокувати засідання комісії Україна - НАТО.

Читайте такожГлава МЗС Угорщини Сійярто прибув з візитом до України

Як передає кореспондент УНІАН, про це Сійярто сказав у Києві на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою після засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва.

Відео дня

"Засідання комісії Україна - НАТО ми зараз блокуємо. Ми відверто сказали, що як тільки будуть вирішені питання, пов'язані з освітою, правами угорської меншини в освіті, ми це вето знімемо і забезпечимо, щоби засідання комісії Україна - НАТО на рівні міністрів могли проходити. Я дуже сподіваюся, що це так і буде", - заявив Сійярто.

Окремо глава МЗС Угорщини заявив, що Угорщина не погоджується з заявами про те, що вона робить щось проти України. "Я хочу підкреслити, що Угорщина зацікавлена в добросусідських відносинах. Ми зацікавлні в тому, щоби наші дискусійні питання, пов'язані з використанням мови в освіті, ми вирішили якомога швидше, і це стосується також того, що ми хочемо продовжувати співробітництво у галузі економіки, торгівлі", - наголосив Сіярто.

Як повідомляв УНІАН, 29 травня міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що блокування засідання комісії Україна - НАТО на високому рівні пов’язане з українським освітнім законодавством та з законом про мову.

Угорський міністр зауважив, що між Угорщиною та Україною залишаються суперечливі питання, які стосується освіти і використання мови угорської меншини на території України.

За його словами, протягом червня три спільних комісії України та Угорщини мають узгодити кроки, які вирішать суперечливі питання у відносинах двох країн.