За словами Кулеби, якщо наслідки не вдасться подолати - будуть проблеми / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що рішення Конституційного суду щодо електронного декларування чиновників є серйозним ударом, але поки ще не руйнує взаємодію України із західними партнерами.

Читайте такожЗеленський скликав термінове закрите засідання РНБО через скандальне рішення Конституційного судуЯк передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба повідомив під час онлайн-брифінгу, відповідаючи на запитання, чи може ЄС через відповідне рішення КС скасувати безвізовий режим для українців та чи загрожує це рішення співпраці України з МВФ.

«В принципі існування та ефективне функціонування цієї інфраструктури є важливими елементом нашої взаємодії із західними партнерами. Тут питання не можна зводити лише до «безвізу», я переконаний, що саме по собі рішення Конституційного суду, хоча і є серйозним ударом, але ще не руйнує нашу взаємодію із західними партнерами», - сказав він.

Водночас, за словами Кулеби, якщо не вдасться подолати негативні наслідки цього рішення КС і забезпечити належне функціонування антикорупційної інфраструктури – «тоді у нас будуть проблеми».

При цьому голова зовнішньополітичного відомства запевнив, що і президент, і уряд абсолютно рішуче налаштовані подолати ті негативні наслідки, які виникли у зв’язку з рішенням Конституційного суду щодо електронного декларування чиновників.

Скандальне рішення Конституційного суду

27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.

Конституційний суд своїм рішенням позбавив Нацагентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.

28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.