Шмигаль підкреслив, що рішення Конституційного суду від 27 жовтня поставило під загрозу електронне декларування / фото УНІАН

Уже завтра кожен українець зможе зайти на сайт НАЗК і побачити в державному реєстрі декларації чиновників і політиків.

Як йдеться у повідомленні прес-служби про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на терміновому позачерговому засіданні уряду, яке відбулося в Офісу президента на виконання рішення РНБО.

Шмигаль наголосив, що рішення Конституційного суду від 27 жовтня поставило під загрозу електронне декларування. "Кабінет міністрів за ініціативою президента затверджує рішення, яке стане кроком до відновлення повноцінної роботи реєстру декларацій. Уже завтра кожен українець зможе зайти й побачити декларації чиновників і політиків", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожЗеленський доручив терміново зареєструвати у Раді законопроект щодо КСУ

Згідно з документом, з метою забезпечення належної реалізації закону "Про запобігання корупції" НАЗК має забезпечити відкритий цілодобовий доступ на своєму сайті до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Також НАЗК має забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог закону України "Про запобігання корупції".

Державні органи, органи місцевого самоврядування мають забезпечити доступ Нацагентства до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, зокрема тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателями яких вони є. Також вони мають надавати інформацію, серед іншого з обмеженим доступом, за письмовими запитами НАЗК.

Президент Володимир Зеленський подякував уряду за оперативне проведення засідання та ухвалення рішення. "Хотів би відзначити вашу швидку реакцію. Хочу подякувати Кабміну, що ви одразу відреагували й одразу ми могли зібратися. У нас правильне рішення Ради національної безпеки і оборони України, засідання якої відбулося сьогодні в розширеному складі: були наші антикорупційні представники, всі висловилися щодо ситуації. Перший крок – це той крок, який щойно Кабмін ухвалив. Я всім вдячний. Я думаю, що це важливий сигнал нашому суспільству, що Кабмін одноголосно працює на державу, а не кожен сам на себе", - наголосив президент.

Читайте такожДанілов про скандальне рішення КСУ: існує план проти основ української державності

Скандальне рішення КСУ про декларації: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Сьогодні, 29 жовтня, на засідання РНБО Зеленський доручив невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроект, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.