Суд у справі Петра Порошенка відклали до 8 липня / фото УНІАН

Печерський районний суд Києва, який сьогодні почав обирати запобіжний захід для екс-президента Петра Порошенка у справі щодо призначення Сергія Семочка заступником голови Служби зовнішньої розвідки, оголосив перерву до 8 липня.

Як передає кореспондент УНІАН, адвокат Порошенка Ігор Головань заявив суду, що по суті слідство інкримінує його підзахисному видання президентського указу щодо призначення Семочка першим заступником голови СЗР.

Головань зауважив, що повноваження президента є вичерпними, і всі вони описані в Конституції України і, зокрема до цих повноважень належить видання указів, які є обов’язковими до виконання на всій території країни.

Відео дня

Читайте такожСправа про призначення Семочка: суд відмовив захисту Порошенка у відводі групи прокурорів

Відтак Головань вважає, що указ президента - це компетенція Конституційного суду, і лише він може оцінити наскільки цей указ відповідав Конституції та законодавству. Однак цього не можуть робити суди загальної юрисдикції, наголосив адвокат.

Своєю чергою інший адвокат Ілля Новіков також заявив, що дане провадження має бути закрите як через порушення процедури – відкриття кримінального провадження, так і через порушення норм кримінального права, що стосується суті підозри.

У своїй промові сам підозрюваний Порошенко заявив, що справжньою метою обрання йому запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання, про що внесли клопотання прокурори, є відібрати у нього закордонний паспорт для того, щоб він не зміг здійснювати закордонні візити.

«У липні-серпні у мене призначено багато зустрічей щодо продовження санкцій проти Росії. Саме тому вони хочуть забрати паспорт. Не отримаєте мій паспорт. Нічого у вас не вийде», - підкреслив екс-президент.

Після цього суддя Вовк оголосив перерву до 11:00 8 липня.

Порошенко, виступаючи на мітингу під будівлею суду, заявив, що 10 липня спливає термін досудового слідства, а на 8-ме призначено судове засідання із запобіжного заходу. Таким чином, навіть якщо він буде обраний, то діятиме всього два дні.

Сьогодні в ДБР повідомили, що клопотатимуть у Печерському райсуді про продовження досудового слідства у цій справі ще на півроку.

Читайте також"Я визнаю цю "провину": Порошенко прийшов на допит в ДБР і виступив перед прихильниками

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 1 липня, у Печерському райсуді Києва обирали запобіжний захід п'ятому президенту у справі про призначення Семочка на посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.

На засіданні захист Порошенка заявив про відвід генеральному прокурору Ірині Венедіктовій. На його думку, Венедіктова проявила свою упередженість тим, що спочатку з порушенням процедури було оголошено про підозру Порошенку, а 30 червня у свєму відеозверненні вона нібито порушила базовий принцип кримінального судочинства, закріплений в Конституції, який стверджує, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість. У своїй заяві Венедіктова закликала Порошенка прийти до суду і там довести свою невинуватість.