Віктор Янукович / REUTERS

Печерського районний суд Києва знову не зміг зібратися для обрання екс-президенту Віктору Януковичу запобіжного заходу.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Адвокатська дорадча група.

Читайте такожУ Києві судитимуть двох екс-керівників підрозділів МВС за перешкоджання протестам під час Майдану

Відео дня

«Захист Януковича не явився. Направили клопотання про відкладення засідання в зв'язку із карантином. Хоча це та категорія справ, яка розглядається невідкладно. Натомість прокуратура подала клопотання про дотримання розумних строків і про онлайн-трансляцію засідання. Аналогічні клопотання подали численні ЗМІ, ГО, в т.ч. потерпілі у справах Майдану, їх адвокати. Суддя Батрин (суддя Печерського райсуду - УНІАН) перенесла засідання на 30 квітня на 11:00», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності у Києві стався наймасовіший розстріл протестувальників за часи Майдану.

За даними МОЗ, 18-20 лютого загинули 82 людини (71 учасник Майдану та 11 силовиків), постраждали понад 600 осіб.

За даними місії ООН, у ті дні померли 98 осіб (84 протестувальників, 13 силовиків і один випадковий чоловік).

Активісти «Небесної сотні» говорять про 107 загиблих осіб.

У кримінальному провадженні від 23 червня 2017 року розслідуються обставини організації Януковичем перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів, зокрема перевищення влади колишнім керівництвом правоохоронних органів з метою перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що призвело до масових жертв серед протестувальників, в тому числі за фактами умисних вбивств та замахів на умисні вбивства учасників масових акцій протесту в центральній частині м. Києва та терористичного акту, вчинених з 18 по 20 лютого 2014 року (ч. 3 ст. 28, ст. 340, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України).

4 березня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою для колишніх високопосадовців – двох керівників правоохоронних органів, яких підозрюють у причетності до організації вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів проти протестувальників у лютому 2014 року. За інформацію джерел УНІАН у правоохоронних органах, йдеться про екс-голову Служби безпеки України Олександра Якименка та колишнього командувача Внутрішніх військ України Станіслава Шуляка.