У США вже післязавтра фактично розпочнеться президентська гонка-2024 / фото REUTERS

8 листопада у США завершаться вибори до Конгресу. Якщо подивитися на рейтинги та опитування, то з великою ймовірністю контроль над обома палатами Конгресу отримають республіканці, а Джо Байден перетвориться на так звану кульгаву качку. Йому буде набагато складніше проводити свої ініціативи та отримувати фінансування своїх програм.

Ба більше, в американських ЗМІ пишуть про те, що Дональд Трамп уже веде кампанію зі своїми прихильниками в Республіканській партії, щоб оголосити Байдену імпічмент. Звичайно, переваги у 2/3 голосів, необхідних для цього в Сенаті, республіканці за результатами виборів не отримають. Тому реальної загрози імпічменту немає.

Але в нижній палаті, якщо вони отримають просту більшість, таке в перспективі можливе. І тут мета - особиста помста Трампа демократам та Байдену за те, що самому Трампу в нижній палаті Конгресу двічі оголошували імпічмент. Але, найімовірніше, це відбудеться ближче до президентських виборів і залежатиме від кількості прихильників Трампа у Конгресі.

Відео дня

Для України підсумки виборів у США матимуть важливе значення і, найімовірніше, негативне

Однозначно можна стверджувати, що в США вже післязавтра фактично розпочнуться президентські перегони – 2024 року. Американські ЗМІ повідомляють, що, швидше за все, вже 14 листопада Трамп оголосить про свій намір балотуватися у президенти.

Для України підсумки виборів у США матимуть важливе значення і, найімовірніше, негативне. Оскільки і сам Трамп, і його прихильники у Конгресі виступають за скорочення військової та фінансової допомоги Україні та налагодження відносин із Росією.

Саме тому демократи хочуть затвердити пакет фінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд на 2023 рік до кінця року, доки діятиме теперішній склад Конгресу. У свої повноваження новообрані конгресмени та сенатори вступлять лише у січні 2023 року.

Загалом американський політичний порядок денний все більше зміщуватиметься на внутрішні проблеми США, а на зовнішній арені до протистояння, в першу чергу з Китаєм, але не з РФ.

Після президентських виборів 2020 року США стояли на порозі громадянського протистояння. Але тоді в Республіканській партії прихильників Трампа було набагато менше, ніж зараз. І бажання Трампа не визнавати результатів виборів було відкинуто. Як він не намагався цього досягти. Проте серед тих, хто балотується до Конгресу від республіканців зараз, набагато більше тих, хто не визнає результатів виборів 2020-го (згідно з проведеним влітку дослідженням – близько 50%).

Для України вкрай важливо, щоб Конгрес встиг проголосувати за фінансування нашої допомоги в поточному році. Хоча, у будь-якому разі, є ще вже затверджена програма з Ленд-лізу, яка дає право Байдену надавати допомогу без схвалення Конгресу

Однозначно США входять у смугу внутрішньої політичної турбулентності. У демократів є ще один "козир у рукаві" - судові справи проти Трампа щодо несплати податків фірм і фондів, які йому належать (вони розглядаються в Нью-Йорку, де демократи традиційно утримують владу на всіх рівнях, у тому числі на судовому). Але цей "козир" вони використають, коли справи будуть зовсім кепські.

Для України вкрай важливо, щоб Конгрес встиг проголосувати за фінансування нашої допомоги в поточному році. Хоча, у будь-якому разі, є ще вже затверджена програма з Ленд-лізу, яка дає право Байдену надавати допомогу без схвалення Конгресу. Це вже "козир у рукаві" для нас, про який демократи подбали ще у квітні. Тож для України не все так сумно.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, професор Національного авіаційного університету, член-кореспондент Академії політичних наук України